Friday, August 29, 2008

Selamat Menyambut Ramadan...


Salam kawan2 sume.. hari ni dah hari Jumaat kan.. Isnin insyaALLAH kita sume akan berpuasa.. Dikesempatan ni terlebih dahulu memohon ampun dan maaf jika ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengajakan, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa
umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan
hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita
bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah
Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.



Rindu..

Sekejap je dah hari jemahat kan.. InsyaALLAH isnin depan dah puasa.. kenapa tajuk hari ni pasal rindu.. hehehehe.. bukan ape.. sekadar ingin berkongsi rasa rindu ni.. korang rindu ngan aku kan.. baru seminggu aku x hapdet korang da rindu kan.. *mati la perasan..

Aku nak berkongsi tentang rindu ni.. seperti biasa aku ambil petikan ni kat blog kesukaan aku.. Mengapa rasa rindu itu terjadi... bagaimana kita mengubati nya.. selamat membaca semua..


Ibnu Qayyim memberikan terapi mujarab mengenai masalah rindu. Sebelum itu beliau memberikan sebab mengapa rasa rindu berlebihan terjadi antaranya: Hati tidak terisi oleh rasa cinta, syukur, zikir dan ibadah kepada Allah sebaliknya membiarkan mata meliar. Pandangan dan renungan mata adalah jalan membawa kepada kesedihan dan keresahan.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Pandangan mata itu satu daripada sekian banyak anak panah iblis.” Setiap penyakit ada ubatnya. Ubat yang terbaik adalah meneguk daripada pengajaran al-Quran seperti firman Allah yang bermaksud: “Demikianlah supaya kami memalingkan daripadanya kemungkaran dan kekejian. Sesungguhnya Yusuf itu termasuk hamba kami yang terpilih.” - (Surah Yusuf, ayat 24)

  • Ikhlas kepada Allah. Ikhlas adalah ubat penyakit rindu. Ikhlas kepada Allah bermakna selalu berusaha berada di pintu ibadah dan memohon kesembuhan daripada Allah. Jika kita ikhlas kepada Allah, Allah akan menolong kita daripada penyakit kerinduan melalui cara tidak pernah terdetik di hati. Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah mengatakan: “Sungguh jika hati telah berasakan manisnya ibadah kepada Allah dan ikhlas kepada-Nya, nescaya ia tidak akan menjumpai hal lain yang lebih manis, indah, nikmat dan baik daripada Allah. Manusia tidak akan meninggalkan sesuatu dicintainya, melainkan selepas memperoleh kekasih lain yang lebih dicintainya.

  • Doa mengundang sikap, rasa fakir dan rendah diri di hadapan Allah. Oleh itu doa adalah salah satu bentuk ibadah yang agung. Ketika kita berada dalam kesempitan, kita bersungguh-sungguh dalam berdoa, berasakan Allah amat dekat mendengarkan rayuan.

  • Mengurus mata dan pandangan. Pandangan yang berulang-ulang adalah suis penting menyalakan api rindu. Orang yang memandang dengan sepintas lalu jarang berasakan hati terusik dan jatuh. Ibnul Qayyim menyatakan: “Orang berakal tidak mudah tergelincir jatuh hati dan rindu, dia tidak tertimpa pelbagai kerosakan. Barang siapa yang terjun ke dalamnya maka ia termasuk orang yang menzalimi diri sendiri, tertipu dan akhirnya binasa. Jika dia tidak melakukan pandangan berkali-kali terhadap orang yang dikagumi dan usahanya itu meragut benang asmara, pastilah asmara tidak akan kukuh mencengkam jiwanya.”
  • Bernikah dan membina rumah tangga langkah paling baik. Inilah ubat rindu paling baik. Tidak semestinya bernikah dengan orang yang kita kagumi. Meskipun pernikahan itu dilangsungkan tidak dengan orang dicintai dan diidamkan.

Thursday, August 28, 2008

Sweet Heart (^_^)

Lama betul aku x hapdet kan.. sampai ramai yg bebel kat aku.. hehehehe... sori la.. aku mmg xde mood nak menghapdet sepanjang minggu lepas.. nan ado!!! byk sebenarnya yg aku nak tulis.. tp bila aku nak wat entry baru je.. terus blank pale otak aku.. last2.. xyah hapdet lah... hehehehe.. :p Tapi semalam si kecik ni wat hati aku gumbira kembali.. balik dr kerja terus dapat kan durang dan ini yg sempat aku snap.. Owh.. Carl Lewis Tiger.. U melt my heart.. Love u so much.. hahahahah.. (ape kena ngan ko ni cah!!!) ni la telatah si Tiger bila aku balik dr keje semalam.. duk melepak kat hammock dalam sangkar.. suke aku tgk...

Eh!! Mummy da balik ke.. Tiger tengah rehat2 la mummy...

Suke la aku tgk sekor ni berehat..

Tiger pun skrg da pandai posing skit2.. dah pandai tgk hp.. hehehe

Lagi gambar Tiger.. Eeeee.... Comeyyy!!!

Cakkkk!!!!

Tgh duk aku snap2 gambar si tiger ni.. ade la plak sekor ni nak nyebok gak.. suke interprem tul la sekoQ ni... cam biasa la kan.. my sweet heart also.. Babybugs.. duk menyempit dlm hammock 2... hahahahaha.. x aci la kan.. asyik tiger je yg bergambar.. dia pun nak gak la kan.. hehehehehe..

Babybugs nyebok kat hammock...

Wah!!! Berehat sakan korang ye..

Seperti biasa.. budak sekoQ ni mmg terkenal ngan kenakalan dia..

Xleh duk diam.. ade je keje nak wat.. korang tgk la ni.. hammock ni pun digeget2 nyer..

Grrrrr!!!! nak geget mama xleh.. nnt mama marah.. bugs geget la hammock ni... grrrrrr!!

Suke je aku tgk gelagat durang ni.. walaupun agak letih bila da smp umah.. hilang letih aku bila tgk durang sume.. bukan letih je.. tensen.. sakit pale pun leh ilang.. to all my sweet heart... mama sayang korang sume!!!!

Monday, August 25, 2008

Malas nak Hapdet!!!

Shoh!! shoh!! shooh!!! uiks.. bersawang rupe nye blog aku ni... ahahahaha.. rileks la.. baru seminggu x ber hapdet.. bukan ape.. aku hari senin sampai rabu coti2 Malaysia pastu masuk keje lak.. uikssshhh!!! hari khamis x menang tgn wat kije.. tp hr jemahat mood tak mari nak menghapdet... tp mood mari membebel kat fangkin chatbox owang... hahahahahaha.. camne 2.. Nanti hapdet lg ye..daaaa!!!

Thursday, August 14, 2008

Comel nyer Baby Gurl!!!!

Tadi pi sepital, gi tgk opismate dapat baby girl.. anak pertama.. comel sgt2 baby girl ni.. ikut muka pak dia.. hehehehe.. td dok tanya nak bagi nama ape.. mak pak nyer tak tau lg nak bg nama ape.. masa sampai td tgk baby ni still tido.. kuat tido dia ni.. pak dia la ckp.. so far dia ni tak banyak ragam.. ontok-ontok je baby ni.. sgt shomeeeellll ye.. geram!! geram!! rasa nak picit je pipi dia yg tembam tu!! bila ntah nak ade baby sendiri.. (hahahaha.. kawen pun belum.. sudah berangan ko ye ecah!!!).. aku kalo bab baby ni mmg aku suke.. mmg aku suka budak2.. suke sesangat.. uwaaaaa!!!! rindu nyer kat anak sedara aku.. *tetiba je.. (ye la.. ade 3 org yg aku bela dr kecil.. yg sangat2 rapat ngan aku ye!!).. hmmmm.. mak aku ade call semalam kata nak bawak anak sedara aku dtg umah... hoyeeeaaahhhh!!! sgt suke.. eh!!! melalut lak aku.. ha.. ni la baby girl nye... baby girl yg lom ade nama.. lahir kul 3.20 petang semalam.. berat dia 3.2kg.. sangat2 shooommmeeellll kan.. geram!!

Tido ye cayang.. alahai.. sejuk je mata memandang

Umah dekat je ngan umah auntie kan.. nnt dtg umah auntie main2 ye..

Adoi.. geram nyer tgk pipi dia yg gebuzzzz ni..

Auntie.. saya nak tido la... ZZZzzzzzzzz... .

Tuesday, August 12, 2008

Babybugs merajuk sudah!!!

Petang semalam patut nyer aku ke ipoh.. tp letih kan.. maka nyer aku tunda la nak pi ipoh 2.. lagi pun hr ni keje.. so.. aku malas tahap gaban ke-12 mau pergi ipoh.. sbb nyer.. kena blk mlm tu jugak.. aku malas!!! so.. aku pun merehatkan la minda ngan bersama2 anak2 kesayangan aku.. Anak???? hmmmm... bila masa plak aku beranak.. ekekeke.. ngan kuceng2 aku la.. apa lg.. mana ade anak lain dah... owh lupa.. ahli keluarga ku telah bertambah ye.. sekarang sume nyer da jadi 7 ekoQ.. Baby, Boy, Manja, Asafa, Tiger, Babybugs dan Chelo.. Sudah bertambah ahli rupe nyer.. So mlm td bermanja-manjaan la semua nyer..

Masa nak kuar kan sekor2.. aku tgk si Babybugs ni dok mkn.. so.. mls nak kaco.. aku kuar kan yg lain dulu.. (biasanyer aku kuar kan dia dulu).. udah abis keluarkan yg lain... nak pi amek Babybugs.. skali tgk minah tu duk lepak kat sudut sangkar.. muka da monyok.. aku panggey pun wat dunno jer.. adeiii.. puas la aku panggey.. x toleh2 dia.. slalu nyer pantang aku panggey.. dia la yg akan gi depan dulu.. ini x.. wat x tau je.. lama sgt tunggu aku pun tarik la kaki dia.. hahahahaha.. Babybugs siap kuar kuku tahan kat sangkar.. alahai.. nape ko ni minah!! tetiba monyok... Yg lelain da siap main keja2 dlam umah.. aku bw Babybugs masuk.. letak kat ruang tamu.. dia boleh gi nyorok kat blakang langsir.. korang tengok la...

Aku dah nak gelak guling2 da.. si tiger lak leh tgk je minah sekoQ ni majuk..

Mama!! tgk la si Babybugs tu majok.. mengada2 je.. hahahahah

Ape kena la ko ni Babybugs.. lepas nyorok kat langsir duk kat tepi lak.. tp muka.. alahai.. shomell sgt la tu muka camtu.. Aku panggey lg pun dia wat dunno gak.. ko ni nape Babybugs.. ko PMS ke.. hahahahahah...

Last2 aku amek dia.. letak kat pangku.. pun wat muka monyok gak.. puas la aku belai2.. pun wat muka monyok gak.. korang tgk la muka2 monyok dia yg sempat aku snap.. lawak..

"Takmo pandang mama.. mama jahat takmo kuarkan cayang awal2".. hahahah

Biasa.. dia ni kalo aku pegang hp dia la yg suka tgk.. tp hr ni.. pandang kamera pun x..

Tgk la.. mana nak pandang kamera..


Muka monyok gak yg ko tunjuk kan.. udah la tu!!!!

Muka seposen lg...

Masa ni da ok sket...

Ni dia.. muka da ok.. cakk!! kan pandai pandang kamera 2...

Dan.. inlah hasil nyer bila dia da ok.. Panjat Tingkap!!!!

Eh.. lupa nak kenal kan ahli baru.. ni la dia chelo.. warna cam milo.. so aku panggey la chelo.. hehehehe.. mata biru u... aku suka...

Hi!! saya chelo.. ahli baru.. anak mama yg ke -7

Ni saya tgh tunggu mama siapkan sangkar..

Mama da masukkan saya dalam sangkar.. uwaaaaa!!!!

Apa pandang2.. geget nanti.. heheheheh..

Monday, August 11, 2008

Kesedihan ku terubat jua... ahaks!!

Aku ade crite pasal kete aku eksiden minggu sudah kan... sedih mmg la sedih.. tp selepas weekend yg lepas kesedihan ku terubat jua... hari sabtu ngan ahad lepas aku ade game paintball.. terbuka kepada penduduk dan mereka yang bekerja di Putrajaya.. Permainan adalah 3 on 3.. seronok sebab dapat melepas kan kesedihan aku ni.. seronok sgt2 bila dapat main paintball ni.. dapat lepas geram pun ye jugak.. hari sabtu ade 9 team yg join.. hr ahad plak ade 22 team yg join.. hari sabtu hadiah berbentuk wang tunai.. tp hari ahad.. hadiah dalam bentuk hamper.. kebetulan dalam game 2.. cuma group aku je pompuan.. lain sume lelaki.. aku n the geng memula cuak gak.. sbb tgk ade 2-3 group yg pakai sut paintball.. tp.. group kita org nekad.. jalan je.. aci redah!!!!

Ade acara untuk budak berumor 14 tahun ke bawah.. target shoot..

Sebelum taklimat paintball pg 2.. ade la sorang brother molot caboi sgt.. ade kena cili gak brother ni.. ayat dia berbunyi begini.. (ceh!! mcm cekgu la plak) bro ni ckp "dek.. korang xyah la main paintball ni.. korang satu group je pompuan.. lain sume group lelaki.. kalo korang main.. korang kalah gak nanti.. baik korang balik memasak kat umah je"... uuissshh!!! sangat2 hangen je aku dgr brother ni cakap.. molot xde insurans sungguh.. tp akak maintain cool.. hiks!! (dlm hati sebenar nyer nak ku cilikan juga mulut mamat ni) aku cakap " ala bro.. main suke2 je.. bukan apa pun.. x salah pun main kan.. xde plak ckp pompuan xleh main" - bro tu sengeh2 je.. (tp dalam hati aku.. xpe bro.. ade ubi ade batas.. ade chance.. aku balas.. hahahahaha.. ayat keji sungguh)

Ni la padang nyer.. agak besar untuk game 3 on 3

Di sebabkan hari pertama ade 9 group aje.. maka nyer.. sume group kita org kena lawan.. termasuk la group brother ni.. hahahahah... aku x ingat apa nama group dia.. tp aku sgt2 hengat muka bro ni.. aku main 8 game.. 7 game aku menang 1 game aku kalah.. dan part yg aku paling suka.. masa lawan ngan group brother ni.. aku suke.. aku suke.. masa untuk membalas dendam... hahahahaha.. brother ni aku da target awal2.. maka nya.. aku dapat menembak perut brother yg boroi tu dgn 3 das tembakan.. selagi marshall x kata out.. selagi tu aku tembak.. hahahahaha... padan muka ko bro.. cakap x berlapek lagi.. dapek ko..

Aku yg kat dolito ( segitiga bentuk mcm nasi lemak 2)

Kuar2 dr padang bro 2 siap tunjuk perut dia yg berbekas itu.. siap melecet kulit perut... aku buat2 muka terperanjat (hahahahaha.. dasar drama sungguh) dia cakap "dek.. ko ni tembak xder belas kesian sungguh la dek.. ko tengok ni.. bebekas".. aku cakap.. "mana la saya tau bro.. da sume pakai face mask.. mana la saya kenal.. lagi pun saya nak pastikan openant saya mati.. selagi marshall x kata out.. selagi 2 la saya tembak" (tapi dalam hati aku ckp.. padan muke ko.. cakap x berlapek lagi kan.. merasa la kan.. hahahahahah.. keji sungguh aku ni kan).. 1st day game.. group aku juara.. Alhamdulillah.. dapat mengalahkan sumua team lelaki.. walaupun team aku satu2 nyer team pompuan yg join.. chaiyok!!chaiyok!! kepada team mate aku.. thanks atas kerjasama korang.. dapat gak bukti kan.. yg pompuan bukan dok kat dapur je.. lain2 perkara pun pompuan leh wat... thanks a lot...

Ni la team aku.. Faizan, Ros, Aku.. bersama hadiah kemenangan..

2nd day.. team aku main gak.. tp kali ni penyertaan byk.. ade 22 team yg join.. (sbb xyah byr duit penyertaan kan.. 2 yg ramai join 2).. 22 team ni di bahagi kepada 4 kumpulan.. aku kumpulan A.. so akan lawan ngan 4 team lagi.. Bro mulut cabul 2 kumpulan lain.. hahahah.. bro 2 siap bg tau kat team2 yg baru join " korang jaga2 skit ngan charlie's angle tu.. tgk je pompuan 2.. tp semalam durang johan" aku ngan member aku gelak je.. ade ke panggey kita org charlie's angle.. ade nama elok2 lg.. ekekekeke... aku cakap " xde la bro.. semalam tu luck kita org je 2.. rezeki.. hari ni lom tentu lagi"... dan sekali lg rezeki untuk aku.. team aku johan lagi... ekekekek.. alhamdulillah.. dapat hamper plak.. buat team mate aku.. terima kasih sekali lagi atas kerjasama korang.. tanpa korang.. kita xkan sampai ke tahap ni.. thank you so much!!!

Kesedihan ku terubat juga.. malam td pi makan kat Putrajaya Seafood Restaurant.. family dr sarawak datang.. depa belanja makan sebab aku menang.. lg pun durang dah nak blk mlm ni.. dpt jumpa ibu n daddy.. terubat rindu.. last jumpa pun tahun lepas bulan 8 gak.. suke2.. to bro mulut cabul.. sori la ek.. terlepas tembak sudah... nak bg openant mati kan.. harus la kena tembak.. bekas tu buat bekalan untuk ingatan di lain hari ye bro.. daaaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...