Friday, December 23, 2011

Ku Pinang Kau Dengan Bismillah



Tuhan berikanku cinta
Untuk ku persembahkan hanyalah padaMU

Dia anugerahkanku kasih
Hanya untuk berkasih berbagi denganMU

Atas restu Allah.. Ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah..Ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

OoOoooo..
Hampa terasa bila ku tanpamu
Hidupku terasa mati jika ku tak bersamamu

Hanya dirimu satu yang aku inginkan
Ku bersumpah sampai mati hanyalah dirimu (hanyalah dirimu)

Atas restu Allah.. Ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Atas restu Allah..Ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Atas restu Allah ku ingin milikimu
Ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
Restu Allah ku mencintai dirimu
Ku pinang kau dengan Bismillah

Jumaat sudah... =)

Huih.. Diam tak diam dah hari jumaat..  Minggu ni cuti sampai hari Isnin... Mabeles! Tapi tak brape mabeles bagi Cik Esah sebab tetap kene gi kelas hari sabtu ni.. Adeh! Takpe la.. At least  ade gak rehat hari ahad ngan isnin tu.. So.. Dapat la meluangkan masa lebih skit ngan anak2 berbulus.. Haihh... Lama tak membelek anak2 berbulus secara khusyuk disebabkan kekangan masa... Takpe la.. Minggu ini kena la gunakan sebaik mungkin masa yang ade.. Nak keluar pun.. bukan ade sape nak di ajak berjimba.. Haihhh.. Bila la mummy korang ni boleh beli umah yang ade kawasan lapang sebelah umah ni... Senang korang lepas bebas.. Senang nak sediakan tempat cantik untuk korang.. Takde la korang memerap je dalam umah.. Haih.. Korang doakan la mummy korang ni dapat rezeki lebih tahun depan yer.. sonang hati mummy bila korang leh lepas bebas.. berjalan dalam kawasan luas.. Berangan nak sediakan umah untuk korang macam dalam gambar kat bawah ni..Gambar2 di cilok dari Encik Google.. 

Macam ni ke...

Dalam umah tu buat macam ni..

Yang ni pun ok gak..

Haaa.. Yang ni sonang korang nak berlari sakan..

Mummy siapkan katil skali yer.. Hehehe...
Tak pun mummy pasang macam ni kat dalam umah tu..
 

Senang korang nak memanjat amek port memasing..

Yang macam ni pun ok gak ni...
Doa2 kan la mummy korang ni ade rezeki lebih tahun depan yer.. Weeeee~ Hip Hip Horeyy!

Wednesday, December 21, 2011

Sorry Guys!

Huhuhuhuhuh.. Saspen.. Tetiba dapat beberapa YM dari kengkawan yang bertanyakan Cik Esah.. Ko kenapa cah? Tetiba hi there! siap bagi link bagai.. Yang xde dalam list pun leh termuncul tetiba.. Adoiiii!!!

Ade lagi beberapa YM yang di terima... Sorry guys! Tu bukan Cik Esah yer.. Tu virus! Tadi Cik Esah buka email yahoo yang dah berkurun tak di buka... YA ALLAH.. banyak nyer spam! Sampai hang PC jap.. Maybe masa tu la kot korang2 terima YM ngan link2 tu.. Sorry yer.. Ampun!! Korang jangan lak tekan link yang di bagi tu.. Ade yang keluar ntah ape2 ntah.. Cik Esah tak bertanggungjawab yer... Huhuhuh.. Again.. Sorry guys! itu bukan Cik Esah.. Harap seme clear.. Tocey... PisNoWor! =)

Wordless Wednesday - Rileks Derrr!

Monday, December 19, 2011

Budak Baru!

Yes!!! New baby in the house!! Semalam merupakan hari yang menghangatkan hati.. Pagi2 buta dalam kul 12 pagi 18hb..

Tet.tet..tet.. Bunyi sms dari tipon cikai..

MC : Salam kak, kawan akk yg nak kitten hari tu berminat tak nak amek kitten tu.. Sbb kawan sy nak pulangkan balik kucing tu..

Cik Esah : Kucing tu kat mana sekarang?Kenapa dia nak pulangkan?



MC : Dia ada masalah..Kucing tu sekarang kat Hulu Langat kak.

Cik Esah : Ok la. Petang sok lepas kelas akak ambil.. Atau paling lewat akk ambil hari isnin..

Senyap............... Tak sampai 15 minit..

MC : "Kak , budak tu cakap kalau leh amk besok gak.sori. bdk tubru jek contact sy ni"

Cik Esah :
Suruh budak tu sendiri hantar ke SACC shah alam for adoption drive esok leh tak.. Sape nama dia.. Bagi no phone..

MC :  Nama dia F***Y.. Die naik  moto kak.. tkde kete n carrier.. huhuh.. jp sy try tanye..

Cik Esah : Aik?? Abes.. Mcm mana leh sampai Hulu Langat.. Camne dia bawak?



MC : Sye yg hantar kak.. Dia bagi duit..

Cik Esah : Hmmmm... Ok.. Nnt akk contact dia. Tapi akak cuma leh ambil lepas kelas atau paling lewat hari isnin.

MC : Ok kak, nnti akak deal ngan dia yer..

Tidoooooo.... Sebab sok ade presentation ngan test.. Penat weii.. melayan sampai kul brape tak ingat.. Pagi2 bangun tgk ade sms dr Mr. F.. Tapi malas mau layan... Mau siap gi kelas..

Pagi2 on the way ke kelas.. Sambil kepala pikir pasal presentation.. Abis kelas test plak.. Ape pun tak standby ni..  Ade bunyi sms...

Mr. F : Salam.. sy F, boleh sy call sekrg? nk bncg psl kitten yg kwn sy, MC gtau mlm td.

Cik Esah : Nnt bincang boleh? sy on the way gi kelas..

Mr.F : Ok.. Free nti gtau ek.. tq..

Dalam kelas sambil mendengar kengkawan lain wat presentation.. Meja bergegar.. sbb hp vibrate.. hehehe

Mr. F : Salam, ptg ni klu free gtau ek. sy btol2 perlukan owner utk kitten ni.Nti sy cte knp sy kna bg kitten ni kt org.

Cik Esah : Ok.. nnt sy inform.

Kul 2.04 petang..

Mr. F : Salam.. sy F. mgkn cancel hntar kitten kt awk..sy nk hntr kat P** kt area K*P***. pape nt sy inform..

Dalam hati.... Ape kes budak ni x reti menyabar ni.. Dah tentu arah lah aku tengah kelas.. Masa rehat teru call.. Bincang ngan budak tu.. Bla.. bla..bla. bla..

Mr. F : Boleh bagi alamat awak skrg.. Sy dtg sana.. Takpe la.. sy tunggu smp awak abes kelas.. Sy pun x mkn lg ni.. Sy mkn kat sana je la..

Cik Esah : ok..

Tak lama lepas tu..

Mr. F: Sy kt dpn kdai kat bawah.. Kwn sy ni plak nk blk awl. Ade tak tmpt kita leh letak durang?
Mr. F : Sy letak kat pet shop bwh ni leh x? nnt awk amik kt c2.
Mr. F : Maaf, sy tpaksa tinggalkan dia kat pet shop. Kwn sy nk blek dh.

Adeh!!! Sakt jiwa hocay! Terus call.. pot pet..pot.pet.pot..pet...

Lepas test.. terus bla ke pet shop tu.. Tanya auntie tu.. Nasib baik da biasa ngan auntie tu.. Sbb selalu beli barang2 budak berbulus kat sana.. Auntie tu tunjuk budak2 tu.. Aik? Kenapa 2 ekor jer? Bukan 3? terus call.. Bla..bla.bla.. 

Mr.F : saya lupa nak bagi tau awk, lagi sekor tu mati pagi tadi..

Cik Esah : Macam mana leh mati?

Mr F : Tak tau la knp.. Tapi dari saya dapat dia lagi dah monyok.. Pagi td dia mati..
Bla.. bla.. bla.. bla.. Terus letak tipon..

Fakap ar!! Macam mana ko jaga ek.. Dari sihat budak tu.. Rasanya hari tu gemok.. sekarang kurus kering ngan penuh mata ngan taik mata dan sakit mata! Damn!! Grrrrrr!!

Sampai rumah.. Setup sangkar bebudak ni.. Terus bagi makan.. Ya ALLAH..kelahap 2 ekor ni makan.. agaknya dah brape jam x makan ni sayang oi.. Tapi yang Cik Esah heran.. budak ni dah boleh makan.. sepatutnya tak susah dah nak jaga.. Tapi kenapa boleh kurus.. Damnnn!! Kalo rasa tak boleh nak jaga.. TOLONG! Jangan offer diri kau untuk jaga.. Pandang diri dulu.. Ko mampu ke nak handle budak kecik macam tu.. Kalo tak mampu.. JANGAN!! Dah kesudahannya.. Ko tolak ke sana ke mari budak2 ni macam bola!!! Yang jadi mangsa budak kecik ni.. ko faham tak?????? Sebenarnya ade byk lagi sms dr 2 org ni.. Tapi malas nak tulis.. Ambil mana yang penting jer.. Hangin satu badan!!!




Sangat kelahap budak 2 ekor ni makan.. Adoi!!
Tengok la matanya.. Sangat comot!!! Adoiii!!!
Basuh montot budak ni.. Dan bedung.. Cuci muka.. Sampai tertido budak ni... Dah bersih.. Comel sgt muka dia.. Geram!!!!!!
Setelah bagi makan.. Suapkan susu.. Kemaskan muka dan cuci budak ni.. Letak ubat mata.. Masukkan dalam cage.. Alhamdulillah.. selesai satu keje.. Budak2 tu pun macam tau je.. terus tido!! Lena! Tapi ade sekor makhluk yang jealous hocay! Elok je letak budak2 tu dalam cage.. Terus je makhluk terbabet duduk di riba Cik Esah.. Sape Makhluk nyer...


*

*

*

*

*

*

*

Ni la budak nyer!! Duduk sambil ngadap tengok budak kecik berdua tu.. Huh!! DASAR JEALOUS!!!
Ok la.. nak hapdet tu je.. Budak kecik tu pun da selamat ngan Cik Esah.. Alhamdulillah..

Thursday, December 15, 2011

LEKIR.. OoOoOwwhhh.. LEKIR

Menyempit sebelah mummy.. Sambil mengembang2 kan kaki..
Budak ini punya satu tabiat baru.. Selain suka tido di sejadah.. Tabiat baru budak ini ialah.. minta dibelai setelah kepulangan mummy ke rumah.. Kalo tido pun mahu berkepit.. Kalo makan pun kena berteman sekarang.. kalo tak teman.. memang tak disentuh la kibbles dalam mangkuk nyer tu.. Haiiihhh la kamoo ni LEKIR.. adik bradik kamoo yang lain xde la mengada2 macam kamoo... Kenapa ngan kamoo ni LEKIR.. Tapi mummy sangat tersentuh dengan ape yang kamoo buat semalam.. Sangat tersentuh hati mummy.. Kamoo sangat prihatin sayang.. Terima kasih kerana redakan hati mummy.. Mungkin orang diluar sana menganggap kamoo HANYA KUCING.. Tapi bagi mummy kamoo adalah sebahagian hidup mummy... Seolah2 kamoo mengerti apa yang sedang terbuku dalam hati mummy... Terima kasih sayang.. kerana menjadi peneman mummy ketika study + sedih.. Kamoo setia meneman mummy.... Ape yang lekir buat semalam??? Haa.. Balik dari keje semalam Cik Esah tertido kejap akibat keletihan + mood kesedihan.. Dalam setengah jam.. Tetiba terasa kat idung ni macam basah2.. Buka mata tengok lekir tengah cium2 muka Cik Esah.. kebetulan henpon cikai memang ade kat tangan terus snap! Alahai.. Kamoo memang sweet sayang.. Terima kasih redakan hati mummy yang tengah sedih.. 
"Mummy jangan sedih2 yer.. Lekir ada" Mungkin itu yang cuba diucapkan oleh lekir.. =)
Budak ini walaupun nakal.. Tapi kalo teman Cik Esah study.. skit pun dia tak usik.. Dia cuma pandang mengadap ape yang Cik Esah buat... Skit pun tak berganjak.. Terima kasih lekir.. Mummy sayang kamoo!! =)



Tuesday, December 13, 2011

Someone Like U..


I heard that you're settled down
That you found a girl and you're married now.
I heard that your dreams came true.
Guess she gave you things I didn't give to you.

Old friend, why are you so shy?

Ain't like you to hold back or hide from the light.

I hate to turn up out of the blue uninvited

But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind, I'll find someone like you

I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,"
Yeah.

You know how the time flies

Only yesterday was the time of our lives
We were born and raised
In a summer haze
Bound by the surprise of our glory days

I hate to turn up out of the blue uninvited

But I couldn't stay away, I couldn't fight it.
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me it isn't over.

Never mind, I'll find someone like you

I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."

Nothing compares

No worries or cares
Regrets and mistakes
They are memories made.
Who would have known how bittersweet this would taste?

Never mind, I'll find someone like you

I wish nothing but the best for you
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."

Never mind, I'll find someone like you

I wish nothing but the best for you too
Don't forget me, I beg
I remember you said,
"Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead,
Sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead."

BZ Bee.. =)

Minggu yang hectic!! Wuwuwuwuwuw.. Assignment.. Assignment.. Assignment... Keje.. Keje.. Keje.. Nak wat camne.. Dah belajar pada usia senja.. Senja ker? Hik hik hik... Teruk kan? Takpe la. Bak kata orang.. Menuntut ilmu sampai ke liang lahad.. Ok la.. Saje merapu ni.. Daaaaa!! =)

Monday, December 5, 2011

TEJA!!

Assalamualaikum semua..
Lama tak menghapdate pasal anak berbulus.. Takde ape yang menarik pun rutin harian Cik Esah selain.. Keje - Balik Keje - Belek Budak Berbulus - Study+Zzzzz - Ketiduran... Itu je la.. Tapi hari sabtu lepas sempat groom budak sekor ni.. Dia ni kena wat penjagaan rapi skit... Sebabnya.. Tak pandai nak uruskan diri.. Bulu putih+oren cam kapas... Selalu kotor.. Telinga berkerak.. Bebudak lain seme takde masalah bersihkan diri memasing.. Tapi sekor ni.. Adeh! Hampir setiap minggu kena grooming.. Mandi + Korek telinga + Potong kuku.. 


BAYI perlu di bedung semasa kecil.. OPPSS! Dalam kes ini TEJA perlu di BEDUNG selepas mandi untuk memastikan proses pembersihan telinga berjalan dengan lancar.. Heheheh..
Pisnowor!   (^^,)V

Friday, December 2, 2011

Kajang Banjir!

Hari ini hujan terlalu lebat.. dan area bandar Kajang kini telah ditenggelami air.. 
Gambar kredit tu Shafiq Ali..
Video banjir di Kajang

Thursday, November 24, 2011

Quote

.:: The worst kind of pain is when you are smiling just to stop the tears from falling ::.

Monday, November 21, 2011

Berabuk!

Ade yang mula membebel bila Cik Esah x hapdet blog.. Maap le kengkawan.. tengah kebizian yang melampau.. Keje + Study.. Keje sekarang pun da hampir tiap2 hari blk lewat.. Assignment dah mula melambak.. Sempat menyemak je.. tak sempat lagi nak belek dengan sepenuh hati.. huhuhh.. Banyak sebenarnya yang nak diceritakan.. tapi ntah la.. bila buka je blog.. terus blur xtau nak tulis ape.. Nak hapdet pasal anak2 pun hati sedikit hiba.. OWEN yang pernah Cik Esah cerita sebelum ini telah pun kembali mengadap PENCIPTAnya... Sedih.. Hiba.. Tau tau ape lagi perassan yang hendak digambarkan.. Dapat tau berita kematian owen.. dari kawan2 yang dihubungi doktor.. Sejam sebelum owen pergi.. memang dah tau owen sedang nazak.. nak pergi menjenguk.. tengah waktu bekerja.. Jadi dengan rasa berat hati teruskan juga kerja.. Tak lama selepas tu kawan beritahu owen telah tiada.. Masih terngiang2 suara kecil owen menyahut panggilan nama dia masa melawat dia.. Owen telah selamat mengadap PENCIPTAnya 11.11.2011 yang lalu.. Hati masih sedih.. Sebab terpikir macam mana keadaan Cik Esah kalo mendapat berita kehilangan si comel.. Ntah la.. kalo boleh biarlah sicomel itu membesar dengan sihat.. Kat rumah tu ade yang dah berumur lebih 2 tahun.. Setahun lalu TANGO kesayangan telah dijemput ILAHI.. Tak dapat bayangkan kalo ianya terjadi lagi.. Minta2 ianya dijauhkan.. Namun ketentuan tuhan diboleh ditolak.. Setiap yang hidup pasti akan mati.. Bila ia dijemput yang kita tak tahu.. Maka bersedialah..

Lately selalu terjaga tengah malam.. walaupun tido kul 12.. Kul 3 atau 3 lebih mesti terjaga.. Hmmmmm.. Tak tahu la kenapa.. Mungkin ada hikmah disebaliknya.. Bila terjaga.. Hati akan berdebar2.. Sudah hampir 5 hari berturut mimpi yang seakan2 sama.. YA ALLAH.. LINDUNGILAH AKU DARI SEGALA GANGGUAN YANG TIDAK DIINGINI... Lately juga hati mudah sangat tersentuh.. Mudah marah.. Mudah menangis.. Kadang2.. Tanpa ada apa2 sebab.. Berderai air mata.. Selagi boleh dilindung.. Cuba dilindung.. Tapi tu la.. Kalo dengan mak.. Mesti tak boleh selindung.. Macam tau2 je yang anak nyer sedang bersedih.. Bila ditanya.. "Anak mak sihat?".. Di jawab.. " Sihat je mak.." Tapi dari nada suara yang dilontar boleh diketahui oleh mak.."Anak mak macam sedih je ni? Ade ape2 tak kena ke?".. Dijawab.. "Takde la mak.. ok je.. Mak tu je yang memandai.. Induk ok je.. Takde ape2".. Seboleh2 hendak menamatkan perbualan cepat2.. Takut nanti laju berderai air mata.. Tak mahu diketahui mak.. Huhuhuh.. Mak pun bukannya sihat sangat.. Sakit yang dihidap semenjak aku masih kecil menyebabkan dia tak boleh terlalu risau.. Induk kuat.. Induk jangan lemah semangat.. Itu yang selalu Cik Esah kata pada diri sendiri..

Setiap perkara yang terjadi itu ada hikmahnya.. YA ALLAH KAU KUATKAN.. TABAHKAN.. CEKALKAN HATI HAMBAMU INI ATAS SETIAP UJIAN YANG KAU BERIKAN.. AMIN.. Teringat bait2 kata yang pernah dilontar oleh seorang sahabat..

TO FIND ON YOUR WAY.. 
ENOUGH LUCK TO REMAIN HAPPY..
ENOUGH CHALLANGERS TO BECOME STRONG..
ENOUGH GRIEF TO REMAIN HUMAN..
ENOUGH HOPE TO BE HAPPY..

Friday, November 4, 2011

Owen Sayang

Bagi kawan2 yang memang mengikuti perkembangan owen dari awal dekat Kucing Terbiar & Anjing Jalanan, mungkin tahu keadaan owen sekarang. Namun Cik Esah nak berkongsi juga dengan kalian disini yang mungkin tak pernah mendengar mengenai owen. Owen adalah kucing yang diselamatkan oleh seorang kawan yang sememangnya sayangkan kucing pada Mac 2011 yang lalu. Owen adalah seekor kucing yang sangat garang, terutama kepada lelaki, langsung tidak boleh dipegang.. mungkin kerana pengalaman owen dengan manusia sebelum ini.. dipukul, disepak diterajang barangkali, menyebabkan owen bertindak begitu apabila ada manusia yang cuba meghampirinya ditambah pula dengan keadaannya yang sakit. Sebelum ini, Owen telah dirawat di Hillpark Animal Medical Centre, namun akibat kos rawatan yang semakin meningkat owen telah dijaga oleh PAPA MEOW yang sanggup meluang masa untuk sikecil ini. Mungkin bagi yang tak pernah bela kucing akan berkata. "Ala.. kucing je pun.. Biarlah dia.. Nak ambil berat sangat.. Sok2 dia mati juga.. Kenapa nak berabis duit kerana kucing?"..Kenyataan macam tu memang pernah Cik Esah dengar.. Sentap hocay!! Kalo yer pun tak suka kucing, sekurang2nya tolong la ade sedikit rasa belas kasihan. Titik!

Cerita pasal owen adalah di SINI. Bagaimana dia dijaga dan diberi kasih sayang di sana. Terima kasih PAPA MEOW kerana sudi menjaga owen. Keadaan owen tidak banyak berubah kerana sikapnya yang terlalu garang. Untuk dicuci luka owen...owen terpaksa diberi makan ubat khayal supaya proses mencuci luka lebih mudah dilakukan.. Owen dijaga oleh Papa Meow sehingga la 6 Oktober lalu, owen terpaksa dipindahkan ke HONEY PET SHOP untuk rawatan lebih lanjut kerana keadaan owen yang masih tidak berubah. Beberapa ujian telah dijalankan ke atas owen dan owen disahkan mengidap FIV+FeLV selain daripada masalah buah pinggang , sakit mata selsema dan hati. Segala usaha dari murah  ke ubat2 hebat dari vet dah dibuat.. Sup haruan rebus, antibiotik, ubat cuci luka, macam2 la. Namun kesihatan owen makin menyusut. 

Owen sudah tidak ada selera makan dan terbaru owen terpaksa di drip. Cik Esah berharap agar kalian yang membaca blog ini, walaupun anda adalah silent reader, tolong doakan agar kesihatan owen pulih. Tubuh kecil ini sudah cukup menderita, namun owen masih kuat, walaupun tahap kesihatannya kadangkala pasang surut. Hari ini nak makan.. Sok xnak.. Tapi bila ada yang menjenguk.. Pasti dia akan memberi reaksi positif.. Owen yang dulu garang, kini sudah boleh diusap kepalanya. Ada yang memberi cadangan untuk di PTS(Put To Sleep)!! Owh.. Tidak sama sekali!! Tidak! TIdak! Tidak! Bukan hak kita untuk mengambil nyawa sikecil ini. Kita harus berusaha dan selebihnya kita berserah kepada ALLAH.. Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya. Hanya ALLAH yang boleh menentukan bila nyawa sikecil ini akan diambil..

Harap owen sentiasa tabah dan doakan owen yer kawan2.. PLEASE SEND POSITIVE VIBES TO HIM.. Sempat juga curi masa menjenguk Owen.. Di bawah ialah gambar2 perkembangan owen dari awal ambil hingga sekarang.. 

Owen masa mula2 jumpa.
Owen semasa di bawa ke HVC
Owen dalam rawatan
Tahap kesihatan owen yang makin menyusut
Keadaan semalam.. Owen suka tido dalam bakul ni
Cuba membersihkan diri
Tido kembali
Bangun kembali..
Owen yang sudah boleh di usap dan memberi reaksi apabila dipanggil namanya.. Maaf.. Suasana agak bising..

Owen yang tabah.. Cuba berjalan walaupun mamai..

Doakan owen yer kawan2..

Thursday, November 3, 2011

AYAH..

Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!".Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya...Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa :
"Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..

-Petikan dari FB-

Tuesday, November 1, 2011

Gigi Bongsu!!! Arrgghh!! Adeh!!

Dah beberapa malam tak leh nak tido ngan tenang.. sibuk ngan assignment satu hal.. dok melayan gigi bongsu tumbuh satu hal.. Adeh!!! 

Dah tua2 muda2 belia ni la sebok nak tumbuh gigi bongsu.. Dah ngidap lama dah.. Sakit.. Elok.. Sakit.. Elok... Dah hampir 4 tahun hocay!!! adoiii!! tak leh jerit.. sakit otot2 pipi.. huhuh... Masuk ni dah hampir 4 malam xleh tido ngan tenang.. dapat tido berkualiti selama 1-2 jam je sehari.. Gi jumpa doktor gigi mmg doktor bagi ubat tahan sakit je la.. tapi malas nak makan.. x suka bergantung ngan ubat tahan sakit sangat.. Dan hasilnya.. Cik Esah sakit kepala!! Berdenyut2 jadinya.. Hadapkan je.. Tadi masuk meeting pun ibarat masuk telinga kanan.. berdesup keluar kek telinga kiri.. Hazab!! Tapi layankan lagi..  Rasa macam mahu hempuk ini kepala berdenyut.. Adehh!!

Sudahnye.. kalah gak.. terpaksa ambil ubat gak.. Tapi tu la.. Biasa orang kalo amek ubat.. Leh tertido kan.. Tapi Cik Esah tak.. Makin segar bugar mata.. How??  Ok la.. Mari berehat je la jawab nyer yer..  
Sengih2 ala2 mata Garfield.. Daaaaaaa!!!

Monday, October 31, 2011

Bosan katanyer!!

Hak.. Hak.. Hak.. Mood rajin menghapdet activated!!! tu dia.. Pagi hapdet.. Tengah hari hapdet!! pastu ko senyap jer Cik Esah kan!!! Keh keh keh.. Takde la.. saje ngisi masa ni.. tgh free waktu2 rehat ni.. maka menghapdet la kejap.. kang tak berhapdet korang gak cakap pocong duk bertenggek wat umah kek blog Cik Esah.. Dasar sangat kan! =)

Feel da ala2 macam singa ni dah.. mau melepek dah.. tapi setakat nguap je la dari tadi.. rehat ni cuba gak menidurkan diri.. tapi takleh.. walaupun badan letih.. tapi mata still tak mau lelap.. so.. end up.. hapdet la blog terchenta... Cheewaahhh!!! Terchenta gamaknya... Takpe la.. asalkan korang.. pembaca tegar. sudi membaca.. ye dak? . Mood perahsaan sudah mari.. sila abaikan.. Hahaha..

Ok2.. Sajer nak share gambar anak berbulu lagi.. Budak ni cah pernah cerita kat SINI.. semalam sempat memandikan budak sekor ni.. Dia ni kira kena mandikan selalu.. ataupun kalo tak mandi.. lap badan. bersihkan selalu!. sebab badan dia mudah comot.. mata selalu nau ade serunding.. hik hik hik.. Ni la budak nyer!!Oppss!! lupa.. budak ni dulunyer diberi nama LEKIU sebab ingat jantan.. tapi selepas beberapa lama.. baru la nampak jantina sebenar.. dia ni betina rupanya.. so.. bagi nama baru.. TEJA..
Muka tak puas hati Teja lepas mandi.. port baik!! Atas TV.. =)
Okeh.. sudah mau abes waktu rehat.. nanti sambung lagi.. Daaaaa!!!

Isnin sudah... (^^,)

Isnin sudah?? Owhhhhh!!! Rasa macam monday blues sudah menjelang di pagi hening.. Hening ker? Owh..  Tak brape nak hening la sbb nyer di opis ni sudah bising dengan ketukan keyboard rerakan ofis yang sedang membuat kerja! Aku? Hehehehe.. Amek mood ngan hapdet blog la.. Walau pun xde ape nak crite.. tapi nak gak tulis.. 

Sebab nyer.. Cik Esah dalam keadaan yang kekurangan tido...  Jangan jadi mcm kek gambar udah la yer.... Adeh! What happen terjadi? Sebabnyer dah mula semester ni.. kena la rajin jagi pungguk kan.. berjaga malam seolah esok xde siang... Eh! betul ke ape Cik Esah tulis ni.. kira betul la tu kan.. Hehehehe..

Assignment da mula melambak.. sem ni kene gigih yer hadik2.. sbb nyer amek 4 paper.. makanya masa yang ade untuk berfoya2 agak terhad.. Nak berjimba ngan rerakan pun x kesampaian akibat tuntutan belajar.. Diam x diam dah 2 setengah tahun Cik Esah sambung... Makanya.. ade lagi 2 setengah tahun nak abes.. Pitammmmm!!! Lambat lagi nak abes gamaknya.. 

Walaupun agak sebok ngan kerja.. belajar.. tapi hubungan ngan anak2 berbulus tak boleh diabaikan.. Sebab nyer durang pun perlu kasih sayang yer tak? Masih ingat ngan budak bernama TUAH.. Cik Esah pernah cerita pasal budak ni kek SINI..Alhamdulillah.. dah membesar dengan sihat budak sekor ni.. Yang paling best.. Tuah kini sedang berlumba2 untuk merebut tahta keboroian milik auntie ALFA nyer.. Pitammmm!!! Jantan tapi gendut.. Camno?? Hahahaha!! 

TUAH.. Tengok la perut kamoo yang makin memboroi..
Selain sedang memboolatkan diri.. Tuah ni sangat2 manja.. kalo balik memang suka duk kek riba.. Alhamdulillah.. sihat sudah kamu yer sayang.. hidup bahagia bersama pakcik dan abg2 kamu yang lain.. Moga kamoo sentiasa sihat yer..  Ok la.. Nanti Cik Esah sambung lagi yer... Daaaaaa!!

Friday, October 28, 2011

Jumaat.. 1Zulhijjah 1432

Sudah 1 Zulhijjah 1432. Bagi menggandakan pahala korban, seseorang yang sudah berniat awal untuk melakukannya digalakkan menahan diri dari memotong rambut dan kuku. Ia berdasarkan hadith riwayat Muslim yang sohih, iaitu :

"Barangsiapa di antara yg kalian ingin berkorban,apabila tiba 1 Zulhijjah,maka jgnlah ia memotong rambut dan kukunya sehingga ia berkorban" (H.R Muslim) 

Jadi, kepada sahabat2 yang ingin menjalankan ibadah korban, maka peringatkanlah ahli keluarga lain, sahabat handai agar tidak memotong kuku dan rambut bermula dari 1 Zulhijjah (28 Oktober) iaitu hari ini. Sama2 la kita memperingati mereka yang ingin menjalankan ibadah korban. =)

Selain itu terdapat amalan amalan-amalan yang digalakkan dilakukan sepanjang sepuluh awal Zulhijjah yang amat besar pahalanya ini antaranya :- 

  • Zikir : Iaitu dengan memperbanyakkan zikir Subhanallah, Alhamdulillah, La ilaha Illa Allah dan Allahu Akbar. 
Ia bersumber dari hadith riwayat At-Tabrani yang diakui sohih oleh Imam Al-Munziri. Allah SWT juga menyebut ertinya : 

"Supaya mereka menyaksikan berbagai perkara yang mendatangkan faedah kepada mereka serta memperingati dan menyebut nama Allah, pada hari-hari yang tertentu.." (Al-Hajj : 28). 

Ibn Abbas r.a mentafsirkan erti ‘hari-hari tertentu' adalah sepuluh hari Zulhijjah ini dan inilah pendapat majoriti ulama jua. 
  
  • Berpuasa : Amat digalakkan berpuasa pada satu hingga sembilan Zulhijjah bagi orang yang tidak menunaikan Haji. Hari Arafah (9 Zulhijjah ) pula adalah hari yang terbaik untuk berpuasa.
Nabi SAW bersabda tentang kelebihan hari Arafah : 

"Tiada hari yang lebih banyak Allah membebaskan hambanya lebih dari hari Arafah" (Riwayat Muslim). 

Nabi SAW juga bila ditanya tentang kelebihan berpuasa pada hari Arafah ini menjawab, ia menghapuskan dosa yang lalu dan tahun kemudiannya. 

  • Melakukan lain-lain amalan seperti bersedeqah, membaca Al-Quran, solat sunat dan lain-lain. Ia semuanya termasuk di dalam umum hadith yang menunjukkan ianya amat disukai oleh Allah SWT.
  • Menjauhi maksiat dan masa terbaik untuk memulakan tawbat bagi sesiapa yang masih berfikir-fikir dan menangguhnya. Amat biadap jika umat Islam bersukaria dengan melampaui batas haram di hari yang amat agung di sisi Allah SWT ini.
Bertaubatlah dengan sebenar-benar taubat dan sedarilah bahawa hidup ini sementara dan seluruh keseronokannya adalah tipu daya semata-mata. 

  • Bertakbir : Ibn Abi Shaibah menyebut bahawa `Ali KW menunjukkan bahawa permulaan takbir bermula sejurus selepas solat Subuh hari Arafah sehingga hujung waktu ‘Asar hari ketiga Tashriq.
  • Berkorban : Allah SWT berfirman : ertinya : "Dan berdoalah dan berkorban". Allah SWT juga menyebut :
وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوب

Ertinya : "Sesiapa yang membesarkan syiar Allah (berkorban) mala ia adalah dari tanda ketaqwaan hati" (Al-Hajj : 32) 

Sebuah hadis menyebut  :
ما عمل آدمي من عمل يوم النحر أحب إلى الله من إهراق الدم

Ertinya : "Tiadalah amalan anak Adam yang lebih disukai oleh Allah SWT pada hari kurban kecuali berkorban ( dengan menyembelih binatang)" ( Riwayat At-Tirmidzi, Abu Daud ; Gharib, namun terdapat rawi yang dipertikaikan )

Sekadar berkongsi dari bacaan yang diperolehi =)

Thursday, October 20, 2011

MoOd mendengar lagu sajork!!

  I know I can't take one more step towards you
Cause all that's waiting is regret
And don't you know I'm not your ghost anymore?
You lost the love
I loved the most
 
And I learned to live, half-alive
And now you want me one more time
 Reff :
And who do you think you are?
Runnin' round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?


I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms
 
And I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

Repeat Reff
Dear, it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
Cause you broke all your promises
And now you're back
You don't get to get me back
  (2x)And who do you think you are?
Runnin' round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Don't come back at all
Who do you think you are?

Who do you think you are?

Who do you think you are?

MOod.. OoOoOooooHH!! MoOd (o_O)

Apekah?? OoOoOhhh!!! MOod.. mood.. mari ke mari.. ke mana kau?? Mari.. mari..mari.. Adeh!! Ape ni.. Camne leh ilang moOd ni.. Eh! Hilang moOd mende.. Ok je ni.. Ape yang ko merepek ni Cik Esah oiii!!! Wake up!! Wake up!!.. 

Mood mendengar lagu plak la.. Layannnnnnn... Hahahahaha!! Weng!!



Aku tak tahu apa yang ku rasakan
Dalam hatiku saat pertama kali
Lihat dirimu, melihatmu

Seluruh tubuhku terpaku dan membisu
Detak jantungku berdebar tak menentu
Sepertinya aku tak ingin berlalu

Reff:
Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga waktu menjemputku
Ku berikan cintaku juga sayangku
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga waktu menjemputku
Saat ku tahu kau akan pergi jauh
Izinkan aku tuk selalu menantimu
Untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)
Agar kau tahu betapa ku terlalu
Mencintaimu aku akan menunggu
Hingga dirimu kembali untukku

repeat reff
Tolonglah aku bagaimana diriku
Ungkapkan itu rasa yang membelenggu
Dalam hatiku ku cinta padamu

repeat reff
Berikan cintamu juga sayangmu
Percaya padaku ku kan menjagamu
Hingga waktu menjemputku

Wednesday, October 19, 2011

QUOTE : WEDNESDAY.. 1910 HOUR



ANYONE CAN GIVE UP,

IT'S THE EASIEST THING IN THE WORLD TO DO.

BUT TO HOLD IT TOGETHER WHEN EVERYONE ELSE WOULD UNDERSTAND IF YOU FELL APART,

THAT'S TRUE STRENGHT...

Monday, October 17, 2011

Tuah kamu.. Jumpa.. dan dapat rumah baru..

Lama dah terpendam cerita ni.. Tadi dok belek2 album.. skali terjumpa gambar ibu ngan anak kucing yang dibuang... terus rasa cam nak cerita pasal durang.. Hmmm... Sebenarnya rindu gak ngan budak2 berbulus ni.. Sempat menjaga mereka sekejap... Walaupun sekejap.. Tapi seronok sebab dpt selamatkan durang.. *mood sedih.. :( Takpe la.. InsyaALLAH ada update dari tuan baru.. Ade 2 kisah.. Satu Cik Esah jumpa masa pertengahan bulan 9.. Satu lagi dapat panggilan dari member ofis untuk minta carikan owner baru untuk kucing ni.. Tapi yang pastinya.. Ke 2-2 kucing ni ade anak kecil..

Ini ibu kucing yang Cik Esah jumpa pertengahan bulan 9.. Pagi semasa nak pergi kerja.. Nampak ibu kucing dan 4 ekor anak dan ade yang masih berdarah diletakkan berhampiran tangga apartment Cik Esah tinggal.. Hmmm... Biarkan.. Sebab dah lambat nak ke ofis.. Tapi bila dah sampai ofis.. Hati ni rasa tak keruan.. Menyesal plak tak tengok betul2 keadaan ibu kucing tu.. Memang nampak agak lemah... Ambil kunci kereta dan rumah terus balik semula dan tengok keadaan kucing tu... Angkut kotak dan letakkan dalam sangkar dirumah. Sediakan makan dan minuman untuk sicomel.. Lapar si ibu rupanya.. Tak tau la brape lama sicomel ini kelaparan.. Sebenarnya Cik Esah kenal sape tuan punya kucing ni... dan Cik Esah pernah cakap ngan tuan nya supaya mandulkan dan kucing tu tak dibiarkan berkeliaran bebas... Kalo jadi ape2.. susah nanti.. Tuannya hanya cakap. "Biarlah dia.. Tak nak dikurung.. Lagi pun kalo dikurung. tak ke kesian.. Kalo dimandulkan pula kan ke dosa" Dah beberapa kali diterangkan..dah ade keluar fatwa pun..  tapi tuannya tetap degil.. Dan inilah hasilnya!! Dibuang lepas lahirkan anak? Ade anak yang masih berdarah yer! Malas nak gi jumpa tuannya.. Nanti jadi gaduh pula.. So.. Penyelesaiannya.. Cik Esah jaga sementara menunggu mereka mendapat tuan baru.. Alhamdulillah.. ada hamba ALLAH yang masih sudi menerima si comel ini.. Ibu dan 4 ekor anak kucing yang comel.. Cik Esah doakan agar pasangan tersebut dikurniakan keberkatan dalam kehidupannya.. Diberi rezeki yang melimpah ruah kerana menyelamatkan si comel ini.. Terima kasih NISAQ dan suami.. Semoga kehidupan si comel ini lebih terjamin.. NISAQ juga sentiasa update tentang ibu dan anak kucing ini.. Alhamdulillah.. Si ibu memang sangat penyayang.. 

Ini pula kes yang terbaru.. Ibu dan 2 ekor anak kucing yang comel.. Serius comel!! Sejuk hati memandang..  Asalnya ibu kucing ini dibuang dikawasan Taman Botani.. Dalam keadaan si ibu mengandung.. Nasib kucing ini agak baik kerana kerani di Taman Botani yang bagi makan ibu ini dan jaga dengan penuh kasih sayang sehingga la si ibu ini melahirkan anaknya.. Tapi disebabkan kawasan yang agak terhad dan kawasan pejabat pula.. so kerani tu call Cik Esah minta Cik Esah bela kucing ni.. Tapi Cik Esah tak leh nak tambah.. Memandangkan 12 ekor yang sedia ada kat umah tu yang memerlukan perhatian Cik Esah.. Cuma yang Cik Esah boleh janji.. Cik Esah akan cari tuan baru untuk kucing2 ini.. Dengan bersyarat.. Hik hik hik... Cik Esah ambil dan bela mereka selama beberapa hari.. Sangat baik si ibu.. Anak nya macam biasa la.. Da nama pun kekanak.. Mesti la bersuka ria kan? Alhamdulillah.. Orang yang nak kucing ni memang ramai.. Macam pisang panas lak..Tapi tapisan dah dibuat oleh Cik Esah sebelum menentukan tuan baru kucing tersebut... Syarat2 yang dinyatakan juga boleh la dikatakan ketat.. Hahahahah!! *gelak kurang sopan.. Bukan ape.. Cik Esah tak nak ade kemungkinan kucing ini dibuang.. Takmo!!! Alhamdulillah.. Ibu dan anak kucing ini dah bertukar tangan dengan tuan yang baru jumaat yang lepas.. Dan perkembangan kucing tu akan Cik Esah pantau dari masa ke semasa.. Terima kasih SYAZA YUSOF kerana sudi menjaga ibu dan si kecil ini.. Semoga kamu jua sentiasa dirahmati kehidupan kerana telah memberikan dunia baru buat kucing ini.. 

Rindu ke 2-2 ibu kucing ini dan anak2 nya... Walaupun dapat jaga sekejap.. sob sob sob...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...