Thursday, March 31, 2011

Beli 1 Percuma 1 @ Pergi Sekor Balik 2 Ekor... Apekah????

Apekah???? Beli 1 percuma 1??? Ape yang Cik Esah beli... Alahai... x memborong ape2 pun... Saje jalan2 cari makan.. Makan ker?? Since ade orang tu cakap Cik Esah ni makan je kejenyer.. Tau ke dia Cik Esah makan ke tak??? Oii.. oii.. ape ni emosi ni... Shuhh!! shuhh!! shuh!! Ok.. ok.. Hari ni Cik Esah nak bagi sedikit update pasal si pari2 tu.. err.. Kat klinik doktor panggil dia NO NAME.... Hahahahah!! Sian.... Takpe la.. Nnt kita buat pertandingan nama untuk No Name ni yer..  Tapi sebelum tu nak cerita skit pasal pengalaman semalam.. Owwwhhhh!!! Apekah??? Cer citer.. cer citer... Psssttt!!! Meh sini.. saya mau mengumpat... Owhh.. tidak... saya mahu bercerita.. =)

Semalam tengah hari bawak la No Name ni ke vet.. Balik ke rumah.. siapkan dak kecik tu.. Then terus ke Bangi.. Mula2 ke Honey Pet Bangi.. Sampai2 jer.. Alamak tutup pulak.. Lama gak termenung kat situ.. Salah Cik Esah.. Tak call dulu sebelum datang.. Tulis kat situ Honey Pet tutup sampai 31hb.. 1hb buka kul 2pm.. Takkan nak tunggu.. Sian lak dak kecik tu.. Dah la tak poo ngan pee lagi.. Adesh!! Tak leh jadi ni.. Owh.. teringat kat St. Angel Puchong.. Kes Mak Tam refer kat sana.. lagipun situ ade x-ray.. Maka bersantai la Cik Esah memandu ke sana.. Sampai sana.. Daftar nama rekod dak kecik tu.. pastu tunggu masuk bilik rawatan.. Hmmm... Sempat la berkenalan ngan orang2 yang bawak pet durang kat situ... Majoriti Cina dan India.. Ade yang bawak anjing.. ade yang bawak kucing.. Nama dipanggil.. Ok.. Masuk bilik rawatan.. Bincang masalah No Name ni.. Berat budak ni 600gm jer.. Pot pet..pot..pet..pot..pet.. Ok.. Doktor suruh x-ray.. Since No Name tak respon pun bila doktor tu picit kaki dia.. dia pun tak gerak sangat... Ok.. keluar pula.. sementara tunggu x-ray No Name..

Sementara tunggu tu.. tengok tv.. Borak ngan sorang Chinese ni.. Wanita anggun dengan 2 orang anak di bawa.. Comel!!! Dia tanya Cik Esah tunggu ape.. Cik Esah cakap la.. yang Cik Esah tengah tunggu x-ray kucing.. Dia cakap.. Dia nak amek stray cat yang dia antar untuk spay kat situ.. Owh.. mulia sungguh hati wanita tu.. Sungguh pun kaya.. (memang kaya la.. sebab pakai kereta mewah dan sangat bergaya hocay!) dia tetap menolong stray cat dekat umah dia.. Dia cakap dia cuma buat ape yang patut aje.. Tak nak kucing tu membiak.. Tengok masa dia amek kucing tu.. Dia layan macam kucing dia sendiri.. sungguh pun kucing tu badannyer sopak2 bekas luka.. Alhamdulillah.. masih ade insan kaya yang berhati mulia... Alahai.. lama pulak tunggu x-ray No Name ni.. Masuk pulak sorang Indian lady membawa kotak dan bebisik di kaunter pendaftaran... Lepas tu.. wanita tu duk sebelah Cik Esah.. Kali ni Cik Esah lak tanya.. "Miss..  U hantar pet untuk vaksin ker".. Di jawab.. " No.. I bring cat to PTS(Put To Sleep)".. dalam hati aku.. "Whatttt!!!!".. Ok2.. xpe.. sabar Cik Esah.. mungkin kucing itu sangat nazak sampai owner dia nak PTS.. Tanya dia lagi.. "Why?".. Dia jawab.. " Dah tak boleh buat ape la kak.. sian dia.. poo dan pee tak berhenti.. tak begerak.. luka teruk... lagi pun my husband tak suka pet".. Owhhhh!! TIDAK!!.. 

Cik Esah pun bangun la.. pergi kat kotak yang dibawa.. Alahai.. Comelnyer la anak kucing ni... Tapi macam ok je anak kucing ni.. Xde la yang macam yang digambarkan.. Boleh bergerak.. siap melompat2 nak kuar dari kotak.. cuma kurus.. sebab cirit birit.. tapi still bagi respon bila kita gerak2 kan tangan... Sayang nyer.. Tanya dia lagi "Tak sayang ke nak PTS.. Dia masih ok la.. Tak teruk pon" Dia jawab.. " No choice la kak.. My husband tak suka pet" Owhh!!! Tidak.. Cik Esah tarik dia ke satu sudut yang agak sunyi.. Maka bermula lah sesi meluah perasaan.. pot pet..pot..pet..pot..pet.. bla..bla..bla..bla.. dapat kata sepakat.. Dia akan tanggung kos rawatan PTS hari ni.. Dan Cik Esah akan bawa balik kucing tu.. Lega!!! No Name nyer x-ray pun siap.. Doktor panggil masuk.. Pot..pet..pot..pet..pot..pet..pot..pet.. lagi.. Doktor kata No Name boleh bawa balik.. Cuma kene ade extra care.. Xpe la.. Cik Esah sanggup jaga.. Pastu budak PTS(letak nama ni.. sbb xtau nak panggey ape) pula dipanggey.. lady tu ajak masuk skali.. Pot..pet..pot..pet..pot..pet..pot..pet.. lagi.. PTS perlu dishave bahagian luka bawah perut ngan kaki.. dibasuh.. dan di sapu ubat.. dibalut.. pakai kolar.. Siap!! Lady tu settlekan kos rawatan.. Salam Cik Esah dan berlalu.. Doktor panggey Cik Esah.. Menerangkan ape bentuk rawatan yang Cik Esah perlu buat dirumah nnt.. Done!!!

Sampai kat umah.. Setup tempat utk budak PTS.. masukkan No Name dalam sangkar.. Then siapkan barang untuk sesi makan2 dan ubat.. Sesi melayan kanak2 sakit gamaknyer.. Ke 2-2 budak kecik itu duk dalam bilik Cik Esah.. Senang nak buat pemantauan.. hihihihihi.. =)

Ini Hasil X-ray No Name.. Maaf.. Kurang cahaya.. hihihihih....
Nama saya No Name.. Errr... Boleh tak nnt bagi nama lain kat saya.. =)
Saya budak yang jatuh dari bumbung itu.. =)
Saya xleh byk gerak.. Keje saya baring jer..

Nama saya Budak PTS.. Nak nama lain gak.. Sian saya.. Ade ke nak tidurkan saya.. Saya comel kan.. Badan saya ade luka.. sebab tu saya dibalut macam mumia...
Saya rela... Tengok tangan saya.. berlubang.. kene cuci hari2...
Perut saya pun luka.. Owner saya tak pedulikan saya.. Sian saya.. Luka bawah perut saya besar tau.. Saya juga cirit birit..
Makan time.. Saya xleh gerak.. badan saya macam robot.. huhuhuhuh

Lepas makan.. Cik Esah pakaikan saya kolar.. Cik Esah cakap.. Kena pakai kolar.. Sebab saya suka jilat bulu saya.. Cik Esah takut saya jilat ubat yg Cik Esah sapu...
Lepas tu Cik Esah masukkan saya dalam bekas.. Masa untuk berehat.. Nanti pukul 12 malam kena bangun makan.. Cik Esah cakap.. saya kena cukup rehat.. Sebab saya ilang banyak air dalam badan.. Sian saya kan..
Itulah dia budak No Name dan budak PTS.. Comelkan durang.. Kat bawah ni Cik Esah sempat rakam aksi PTS ngan No Name masa makan.. Juga aksi No Name minta dibelai sebelum tido.. So far.. Keadaan 2 ekor ni stabil.. No Name dah poo dan pee.. Siap poo cacing 3 kali.. Bergumpal2 cacing kuar.. Patut la perut No Name keras semacam je.. 3 kali juga lah Cik Esah terjaga sebab masa dia nak poo itu dia mengiooww menjerit.. Cik Esah terpaksa angkat dan letak dalam bekas poo.. Baru la dia poo.. Bertuah punyer budak... Owhhh.. lagi satu.. budak ini tidak boleh Cik Esah ilang.. Macam anak kucing ilang mak dia mengiow.. terpaksa la Cik Esah bentang toto dan tido depan sangkar lagi malam tadi.. Hmmm.. Ade hikmah dalam setiap kejadian kan? Honey Pet tutup dan Cik Esah pergi ke St Angel Puchong.. Hikmah nyer.. Cik Esah dapat selamatkan satu lagi nyawa.. Alhamdulillah atas kejadian itu Ya ALLAH.. Ok la.. Selamat menonton.. hik hik hik


Mula2 bagi dia makan sendiri.. Tapi kelahap yang amat.. Sampai hampir tercekik..


Makan pakai sudu plak... Sebab takut tercekik lagi.. 

No Name pun makan gak.. Lapar sangat nampaknya.. Ye la.. seharian tak makan.. 


Owhhh... Budak ni minta dibelai sebelum tido.. Sangat comel.. grrrr..grrr...




Wednesday, March 30, 2011

Pari-pari (Angel) Jatuh dari Bumbung??

Motip apekah?? Pari2??? Angel??? Tapi kenapa jatuh dari bumbung.. Bukan pari2 itu bersayap.. lalu terbang dengan girangnya?? Owwhhh... Itu khayalan semata yer Cik Esah!!! Kedebush! Kedebush!! Tersedarku dari lamunan... Sila betulkan mata anda.. Hehehehe.. Baik lah... Ape la yang Cik Esah ni meraban yer.. Cer cite.. cer cite.. Ape sebenarnya yang berlaku.. Owh... ok la.. begini kisahnyer...

Suatu petang yang hening.. Cik Esah bersama rerakan gi la makan petang.. Al maklum ler.. Lapo kekdahnyer.. Sebab tgh hari tak sempat makan.. Akibat stress yang amat sgt.. Maka petang itu.. (Semalam) berbondong2 la ke kedai makan..  Cik esah pun makan la dengan kusyuk dan penuh penghadapan nyer.. (ade ke ayat tu?? bantai aje) tak pandang kiri kanan dah.. Maaf la makcik yg lalu lalang yer.. saya kalo lapo mmg pandang pinggan jer.. org kiri kanan saya tidak peduli lagi.. (fail!! xleh buat menantu) hahahaha.. sila abaikan.. Ok.. ok.. balik kepada cerita.. Tengah kusyuk makan.. tetiba terdengar bunyi benda jatuh.. kedebush!! (lebih kurang mcm tu la.. korang leh imejin kan kalo bunyi benda jatuh... sila imejin).. terkejut gak.. tetiba member cik esah sorang ni cakap.. Anak kucin jatuh dari bumbung la.. Bulat mata Cik Esah mencari.. mana?? mana?? member Cik Esah memuncungkan mulut sambil menunjuk ke arah depan.. 

Owhhh!! Sangat sedih.. melihat keadaan anak kecil itu terpinga2.. duduk diam sambil cuba berdiri.. namum kembali jatuh.. berdiri lagi dan jatuh.. berkali2 cuba berdiri dan jatuh.. akhirnya.. duduk termangu di tepi tiang kedai makan itu saje.. Sesekali terdengar suaranya mengiooww.. Daripada khusyuk makan.. Jadi tak berselera terus.. Cuba gak memanggil2 anak kucing tu.. tapi tak bergerak.. diam ontok disitu aje.. Sayu la tengok dia macam tu.. Dalam pada selesai makan tu.. mata tak lepas tengok anak kucing yang jatuh tu.. Nampak mcm dia cuba berjalan.. tapi cara jalan dia.. tak tegap.. jalan macam kucing mengendap je.. Aisehhhh!!! Tak leh jadi ni... Abes makan.. Suh member gi bayar.. Cik Esah gi amek si kecik tu.. Nampak macam ok.. Maka terjadi lah sesi 'ter'ambil.. Tak sampai hati nak dibiarkan.. :( So... Duduk la dia di pangkuan.. Ni la budaknyer...

Budak ni yang jatuh dari bumbung.. Comel kan?
Sesi memanaskan badan.. Menggigil dia masa ni...
Tertido sudah..

Sampai dirumah.. Cik Esah sediakan sangakar dan tempat tido untuk dia.. Sementara menyiapkan sangkar.. Cik Esah letak dia kat ruang tamu.. Dia berjalan.. (ala2 mengendap) menuju ke tepi dinding.. Bersandar disitu.. Duduk ketakutan.. Dah siap.. Masukkan ke sangkar.. Pun macam tu juga.. duduk ala2 lowed ghetu... Cuba tengok gambar ni...

Ada kain.. xmo duduk.. nak duk dalam bekas ..
Budak ni.. xmo makan.. minum pun tak.. Di sebabkan bila Cik Esah xde depan mata dia.. dia mengiooww macam kucing ilang emak.. maka sangkar itu terpaksa la Cik Esah bawa masuk ke bilik tido.. Bila Cik Esah naik katil nak tido.. Dia mengiooww macam ilang mak.. Last2 bentang toto depan sangkar... tido bawah.. baru la dia diam.. Adoiii!!! Tak tau la macam mana dia sekarang.. Tadi masa nak gi ofis.. tutup je lampu bilik.. dan keluar.. Dia mengioww kuat dah... Tengah hari nnt Cik Esah nak bawa ke vet.. Check keadaan dia.. Sebab pagi tadi keluarkan dari sangkar pun.. dia duk setempat je.. Kawan2.. doakan budak kecik tak bernama ni yer.. Jap lagi nak balik.. hopefully takde ape yang jadi dengan budak kecik ni sepanjang peninggalan kat umah tu..

Tuesday, March 29, 2011

Sudah lama menyepi diri

Ye.. begitulah kaedah nyer.. hari ni terpanggey nak update blog.. selepas menghadapi keadaan yang amat STRESS!!! Waaaaa!!! Otak Tepu!! Ok la.. Sekarang kat umah ade 9 ekor anak2 berbulu.. 5 ekor yang BESAU.. 4 ekor yang KECIK... So.. marilah menonton gambar merekor (mereka).. hik hik hik... Barisan hadapan terdiri daripada para HERO yang ade di rumah.. Tadaaaaa!!!! 

Mereka HERO hatiku.. BOBOK, BRAVO dan CHARLIE

Barisan Tengah pula.. terdiri daripada HEROIN di rumah tu.. Merekor (mereka) terdiri daripada.... 
HEROIN hatiku.. PUAN JULIET dan CIK ALFA
Sebab ape ade PUAN dan CIK pula... Hahahahaha!! Harus la kan.. Juliet da ade anak.. Alfa lak xde.. So.. mesti ade panggilan.. hik hik hik... Ok.. Memperkenalkan barisan seterusnya.. @ a.k.a budak kecik dirumah tu.. Merekor (mereka) terdiri daripada.....
Budak Kecik.. CHI-CHI, MAK TAM, BUBU dan ROMEO
Merekor(mereka) ini la.. muka-muka yang Cik Esah tak sabar nak jumpa kalo balik umah.. kerana.. macam2 ragam boleh tengok.. Minta perhatian la.. Ngengada la.. Tunjuk perasaan la.. Aiyoooo!!! Tapi semua sweet2 belaka walaupun mereka buat perangai.. Jika Cik Esah sedih.. Cik ALFA la yang selalu redakan keresahan tu.. Dia akan duduk diriba.. tanpa mempedulikan ape yang Cik Esah buat padanya.. Bukan DERA ye!!! Tapi bila kita tolak diekor(dia) ke tepi.. Alfa akan datang balik duduk diriba.. sampai la Cik Esah putus asa.. Bila Alfa buat macam tu.. Cik Esah xkan ingat akan kesedihan tu lagi.. Sebab dok melayan kerenah diekor(dia).. hik hik hik... Jadi,.. terus la reda kesedihan tu kan..

Macam tu la juga dengan yang lain2.. Mereka punya perangai yang berbeza..  Ragam yang berbeza.. Owhhh!!! Macam KEKANAK RIANG gamaknya... BRAVO toksah cakap la.. Sukati dia nak duk atas riba walaupun tau badan tu gemok gedempol... Tak sedar diri.. Tapi nak gak menyelit.... Owh... sungguh demand!! Jika tak dilayan.. pose agak seksi akan dikeluarkan... Aiyoooo!!! Sungguh tak sopan!!... Ok la.. tu je nak bercerita kat sini.. Sekadar nak kurangkan stress yang ade.. Nanti Cik Esah crite lagi ek.. Daaaaa!!!

BRAVO tak kira!!! BRAVO nak gak duduk sini!! Nak jugak!!!
Mummy tak layan BRAVO xpe la... BRAVO bawak diri.. Takmo kawan Mummy!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...