Thursday, March 31, 2011

Beli 1 Percuma 1 @ Pergi Sekor Balik 2 Ekor... Apekah????

Apekah???? Beli 1 percuma 1??? Ape yang Cik Esah beli... Alahai... x memborong ape2 pun... Saje jalan2 cari makan.. Makan ker?? Since ade orang tu cakap Cik Esah ni makan je kejenyer.. Tau ke dia Cik Esah makan ke tak??? Oii.. oii.. ape ni emosi ni... Shuhh!! shuhh!! shuh!! Ok.. ok.. Hari ni Cik Esah nak bagi sedikit update pasal si pari2 tu.. err.. Kat klinik doktor panggil dia NO NAME.... Hahahahah!! Sian.... Takpe la.. Nnt kita buat pertandingan nama untuk No Name ni yer..  Tapi sebelum tu nak cerita skit pasal pengalaman semalam.. Owwwhhhh!!! Apekah??? Cer citer.. cer citer... Psssttt!!! Meh sini.. saya mau mengumpat... Owhh.. tidak... saya mahu bercerita.. =)

Semalam tengah hari bawak la No Name ni ke vet.. Balik ke rumah.. siapkan dak kecik tu.. Then terus ke Bangi.. Mula2 ke Honey Pet Bangi.. Sampai2 jer.. Alamak tutup pulak.. Lama gak termenung kat situ.. Salah Cik Esah.. Tak call dulu sebelum datang.. Tulis kat situ Honey Pet tutup sampai 31hb.. 1hb buka kul 2pm.. Takkan nak tunggu.. Sian lak dak kecik tu.. Dah la tak poo ngan pee lagi.. Adesh!! Tak leh jadi ni.. Owh.. teringat kat St. Angel Puchong.. Kes Mak Tam refer kat sana.. lagipun situ ade x-ray.. Maka bersantai la Cik Esah memandu ke sana.. Sampai sana.. Daftar nama rekod dak kecik tu.. pastu tunggu masuk bilik rawatan.. Hmmm... Sempat la berkenalan ngan orang2 yang bawak pet durang kat situ... Majoriti Cina dan India.. Ade yang bawak anjing.. ade yang bawak kucing.. Nama dipanggil.. Ok.. Masuk bilik rawatan.. Bincang masalah No Name ni.. Berat budak ni 600gm jer.. Pot pet..pot..pet..pot..pet.. Ok.. Doktor suruh x-ray.. Since No Name tak respon pun bila doktor tu picit kaki dia.. dia pun tak gerak sangat... Ok.. keluar pula.. sementara tunggu x-ray No Name..

Sementara tunggu tu.. tengok tv.. Borak ngan sorang Chinese ni.. Wanita anggun dengan 2 orang anak di bawa.. Comel!!! Dia tanya Cik Esah tunggu ape.. Cik Esah cakap la.. yang Cik Esah tengah tunggu x-ray kucing.. Dia cakap.. Dia nak amek stray cat yang dia antar untuk spay kat situ.. Owh.. mulia sungguh hati wanita tu.. Sungguh pun kaya.. (memang kaya la.. sebab pakai kereta mewah dan sangat bergaya hocay!) dia tetap menolong stray cat dekat umah dia.. Dia cakap dia cuma buat ape yang patut aje.. Tak nak kucing tu membiak.. Tengok masa dia amek kucing tu.. Dia layan macam kucing dia sendiri.. sungguh pun kucing tu badannyer sopak2 bekas luka.. Alhamdulillah.. masih ade insan kaya yang berhati mulia... Alahai.. lama pulak tunggu x-ray No Name ni.. Masuk pulak sorang Indian lady membawa kotak dan bebisik di kaunter pendaftaran... Lepas tu.. wanita tu duk sebelah Cik Esah.. Kali ni Cik Esah lak tanya.. "Miss..  U hantar pet untuk vaksin ker".. Di jawab.. " No.. I bring cat to PTS(Put To Sleep)".. dalam hati aku.. "Whatttt!!!!".. Ok2.. xpe.. sabar Cik Esah.. mungkin kucing itu sangat nazak sampai owner dia nak PTS.. Tanya dia lagi.. "Why?".. Dia jawab.. " Dah tak boleh buat ape la kak.. sian dia.. poo dan pee tak berhenti.. tak begerak.. luka teruk... lagi pun my husband tak suka pet".. Owhhhh!! TIDAK!!.. 

Cik Esah pun bangun la.. pergi kat kotak yang dibawa.. Alahai.. Comelnyer la anak kucing ni... Tapi macam ok je anak kucing ni.. Xde la yang macam yang digambarkan.. Boleh bergerak.. siap melompat2 nak kuar dari kotak.. cuma kurus.. sebab cirit birit.. tapi still bagi respon bila kita gerak2 kan tangan... Sayang nyer.. Tanya dia lagi "Tak sayang ke nak PTS.. Dia masih ok la.. Tak teruk pon" Dia jawab.. " No choice la kak.. My husband tak suka pet" Owhh!!! Tidak.. Cik Esah tarik dia ke satu sudut yang agak sunyi.. Maka bermula lah sesi meluah perasaan.. pot pet..pot..pet..pot..pet.. bla..bla..bla..bla.. dapat kata sepakat.. Dia akan tanggung kos rawatan PTS hari ni.. Dan Cik Esah akan bawa balik kucing tu.. Lega!!! No Name nyer x-ray pun siap.. Doktor panggil masuk.. Pot..pet..pot..pet..pot..pet..pot..pet.. lagi.. Doktor kata No Name boleh bawa balik.. Cuma kene ade extra care.. Xpe la.. Cik Esah sanggup jaga.. Pastu budak PTS(letak nama ni.. sbb xtau nak panggey ape) pula dipanggey.. lady tu ajak masuk skali.. Pot..pet..pot..pet..pot..pet..pot..pet.. lagi.. PTS perlu dishave bahagian luka bawah perut ngan kaki.. dibasuh.. dan di sapu ubat.. dibalut.. pakai kolar.. Siap!! Lady tu settlekan kos rawatan.. Salam Cik Esah dan berlalu.. Doktor panggey Cik Esah.. Menerangkan ape bentuk rawatan yang Cik Esah perlu buat dirumah nnt.. Done!!!

Sampai kat umah.. Setup tempat utk budak PTS.. masukkan No Name dalam sangkar.. Then siapkan barang untuk sesi makan2 dan ubat.. Sesi melayan kanak2 sakit gamaknyer.. Ke 2-2 budak kecik itu duk dalam bilik Cik Esah.. Senang nak buat pemantauan.. hihihihihi.. =)

Ini Hasil X-ray No Name.. Maaf.. Kurang cahaya.. hihihihih....
Nama saya No Name.. Errr... Boleh tak nnt bagi nama lain kat saya.. =)
Saya budak yang jatuh dari bumbung itu.. =)
Saya xleh byk gerak.. Keje saya baring jer..

Nama saya Budak PTS.. Nak nama lain gak.. Sian saya.. Ade ke nak tidurkan saya.. Saya comel kan.. Badan saya ade luka.. sebab tu saya dibalut macam mumia...
Saya rela... Tengok tangan saya.. berlubang.. kene cuci hari2...
Perut saya pun luka.. Owner saya tak pedulikan saya.. Sian saya.. Luka bawah perut saya besar tau.. Saya juga cirit birit..
Makan time.. Saya xleh gerak.. badan saya macam robot.. huhuhuhuh

Lepas makan.. Cik Esah pakaikan saya kolar.. Cik Esah cakap.. Kena pakai kolar.. Sebab saya suka jilat bulu saya.. Cik Esah takut saya jilat ubat yg Cik Esah sapu...
Lepas tu Cik Esah masukkan saya dalam bekas.. Masa untuk berehat.. Nanti pukul 12 malam kena bangun makan.. Cik Esah cakap.. saya kena cukup rehat.. Sebab saya ilang banyak air dalam badan.. Sian saya kan..
Itulah dia budak No Name dan budak PTS.. Comelkan durang.. Kat bawah ni Cik Esah sempat rakam aksi PTS ngan No Name masa makan.. Juga aksi No Name minta dibelai sebelum tido.. So far.. Keadaan 2 ekor ni stabil.. No Name dah poo dan pee.. Siap poo cacing 3 kali.. Bergumpal2 cacing kuar.. Patut la perut No Name keras semacam je.. 3 kali juga lah Cik Esah terjaga sebab masa dia nak poo itu dia mengiooww menjerit.. Cik Esah terpaksa angkat dan letak dalam bekas poo.. Baru la dia poo.. Bertuah punyer budak... Owhhh.. lagi satu.. budak ini tidak boleh Cik Esah ilang.. Macam anak kucing ilang mak dia mengiow.. terpaksa la Cik Esah bentang toto dan tido depan sangkar lagi malam tadi.. Hmmm.. Ade hikmah dalam setiap kejadian kan? Honey Pet tutup dan Cik Esah pergi ke St Angel Puchong.. Hikmah nyer.. Cik Esah dapat selamatkan satu lagi nyawa.. Alhamdulillah atas kejadian itu Ya ALLAH.. Ok la.. Selamat menonton.. hik hik hik


Mula2 bagi dia makan sendiri.. Tapi kelahap yang amat.. Sampai hampir tercekik..


Makan pakai sudu plak... Sebab takut tercekik lagi.. 

No Name pun makan gak.. Lapar sangat nampaknya.. Ye la.. seharian tak makan.. 


Owhhh... Budak ni minta dibelai sebelum tido.. Sangat comel.. grrrr..grrr...




9 Orang Mengetuk KeyBoard:

ctfizz said... Best Blogger Tips

yg no name blh bg nama COMEL...
yg pts plak blh bg nama OYEN... (^_^)

ctfizz said... Best Blogger Tips

yg no name blh bg nama COMEL...
yg pts plak blh bg nama OYEN... (^_^)

keen said... Best Blogger Tips

gud job esah..i like what u did to this kittens ^_^ may Allah bless u always, amin

Juz Call Me Sharz said... Best Blogger Tips

tomeynye PTS tue...nasib baik cik esah ade selamatkan die... =))

meowwmania said... Best Blogger Tips

alahai comel dan manja si PTS, mujur berjumpa dgn cik esah

tima kasih cik esah selamatkan PTS, murah rezeki cik esah :)

zeezam said... Best Blogger Tips

lovely :)

m4rilyn said... Best Blogger Tips

OMG. PTS tu iras incik Misty kesayangan.

moga PTS sihat n membesar ngan gagah cam Misty~amin

fizariza5157 said... Best Blogger Tips

jaga meow2 baik2 ye.. cian diorg sakit..
smoga Allah balas jasa awk..=)

Dayang said... Best Blogger Tips

semoga Allah swt memberi rahmat kpd kamu menjaga kucing2 tersebut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...