Thursday, May 26, 2011

UPDATE : TUAH , LEKIU DAN LEKIR

Ramai yang tertanya-tanya akan perkembangan Tuah dan Lekiu atau dulu mereka lebih dikenali dengan nama No Name dan PTS.. Alhamdulillah.. Ke-2 anak kucing ini sedang membesar bagai johan kek umah Cik Esah.. Gelagat durang? Haiihh laa.. Kalo dah namanyer anak kucing.. Maka macam biasa la.. Cukup la keluar 2 ekor ni.. boleh karam ruang tamu dibuatnya.. Selasa lepas sempat membuat sesi photoshoot untuk mereka.. Almaklum la.. selepas kejadian tu.. ade yang bertanya perkembangan mereka.. Dan untuk kalian yang sentiasa mendoakan mereka.. Terima kasih atas doa kalian.. Mereka kini membesar bagai johan.. Sape pula si Lekir? Owhh.. Lekir ni kucing yang Cik Esah rasa yang berumur dalam lingkungan 6 bulan.. Cik Esah jumpa dia berkeliaran di bawah apartment Cik Esah tinggal.. Kasihankan budak itu.. Cik Esah ambil dan bela buat sementara waktu.. Iklan untuk sesiapa yang kehilangan kucing pun dah diletak.. Namun tiada sebarang panggilan yang Cik Esah terima.. Makanya.. Cik Esah anggap Lekir mungkin dibuang oleh tuannya.. Wallahualam.. Untuk kalian yang tau mengenai cerita Tuah dan Lekiu.. Sila lah cuci mata anda yer.. =)

Hai!! Saya TUAH @ No Name.. NI masa mula2 mummy jumpa saya..
Saya sekarang dah sihat =)
Hai!! Saya LEKIU @ PTS.. Ni masa mula2 mummy jumpa saya..
Sekarang.. saya dah sihat =)
Hai!! Saya LEKIR.. Ni masa mula2 mummy jumpa saya..
Ini saya sekarang =)
Mummy cakap.. Susah nak ambil gambar saya..

Saya pun sama.. Mummy cakap.. saya tak reti duk diam..

Mummy cakap saya baik.. Senang ambil gambar saya =)
Mummy suruh baring.. Tapi saya x suke!
Mummy suh saya bring gak.. Tapi kejap jer.. Hehehehe
Saya juga yang senang kan? =)
Susah kan nak ambil gambar saya?

Saya nampak sesuatu.. Ape tu?
Mummy cakap saya suke interprem.. Memang!
Ok la semua!! Saya nak rehat.. Mummy cakap.. Nanti mummy update lagi yer.. Nanti meleleh lak air liur korang..

Ok la semua yer.. setakat ni dulu update perkembangan mereka.. Nanti Cik Esah update lagi yer.. Daaaa!!

Wednesday, May 25, 2011

Sepanjang Rehat..

Taip... padam... taip... padam.. taip.. padam... taip.. padam.. tu ler keje Cik Esah dari tadi.. haiisshhhh! idea tak mari time rehat2 ni.. kang da mula KURUSus.. rajin la sangat nak menulis.. ade je idea.. Taip... padam... taip.. padam...

Tiba2 bunyi pintu dibuka.. Eh! Cik Reen ngan Cik Shida da sampai la..

Mahathir : "Ecah.. Pizza dah sampai"
Cik Esah : "Wokeh! Siap!" - dengan lemah gemalai gi ke meja dan makan..

Jemput makan semua! Pizza Hut panas! =)

Monday, May 23, 2011

Sesi memanjekan diri.. Amarylizz Pride Spa yang sangat superb!

Ok.. ape spa menyepa ni.. ape ni.. apekah?? Owh.. lupa.. hari tu Cik Esah ade bagitau nak release tension kan..Gi facial.. Gi Body massage kan..  So.. Cik Esah telah pun menyinggahkan diri ke Amarylizz Pride Spa.. Owh.. Layanan yang superb! Dear Kak Liza, thanks for the nice hot ginger tea.. And the little gift =)  Lain kali saya datang lagi yer =) Ok.. berbalik pada Amarylizz Pride Spa ni.. Cik Esah ade beli voucher kat Milk A Deal benornyer.. saje nak ngetest.. betul ke idak voucher ni.. Tapi setelah pergi ke Amarylizz ni.. Cik Esah tabik spring la.. Sebab kat sini tak macam spa2 yg Cik Esah penah gi ngan voucher yg beli  tu.. Durang x pakse2 Cik Esah beli pakej ngan durang.. dan layanan yang diberikan pun sangat heaven!! Owhh. I like.. i like. staff dia pun comel2 dan peramah belaka.. hik hik hik.. =) Tapi rasanyer untuk wanita je kot.. Lelaki kenot kot.. 

Tangga nak naik ke Amarylizz Pride Spa
Ok.. Ni sedikit review sepanjang berada di sana.. Cik Esah buat appointment lmbt juga benornyer.. sehari sebelum nak datang.. Nasib baik leh slot in untuk Cik Esah.. Dan pada hari yang dijanjikan.. Cik Esah pun pergi la dengan terkedek2 nyer.. Hari tu Cik Esah terlambat dah sampai.. Tapi Cik Esah tetap diberi layanan yang baik oleh staff2 kat sana.. Cakap pun lemah lembut je.. ghetu.. Sampai je.. Kene tunggu jap sebab staff nyer nak setup bilik.. Sambil tunggu.. Cik Esah diberikan HOT GINGER TEA. Aiyooo!! Terus fall in love dengan ginger tea tu.. Nnt nak tanya la ginger tea ape durang guna.. 
Menunggu diruangan ini.. =)
Bilik dah siap.. Di panggey masuk bilik.. Auchh!! terus suka dengan aroma dan keadaan bilik tu.. alahai.. lega kepala.. lom mula treatment lagi dah feel best ni.. Tukar baju dan sesi bermula.. Mula2 sesi herbal foot soak.. Best!! Suam2 airnyer dengan bunga2 yang ditabur.. 

Lorong nak ke bilik.. :)

Best kan? =)

Bersihkan kaki dulu sebelum Facial
Lepas bersihkan kaki bagai.. Baru memulakan sesi facial.. Facial ni dilakukan oleh Kak Liza.. Owner Amarylizz Pride Spa ni.. Sempat borak2 sepanjang sessi facial ni.. Dan beberapa kali juga la Cik Esah ketiduran akibat rasa yang sangat nyaman.. Ilang seme stress.. Abes sesi facial, Sesi body massgae plak.. Owhh!! yang ni pun best.. dan terima kasih Kak Nia atas urutan yang best.. mmg mula2 sakit skit2.. saya tau.. sebab badan saya banyak angin.. tapi da lama2 tu rasa sedap.. hehehe.. Pastu diikuti ngan herbalball session.. yang macam ala2 tungku tu.. Abes body massage.. Sesi Ear Candle lak.. dan sedikit urutan pada bahagian kepala...Yang ni  Liana yang buat..  Terus rasa nak tido balik.. Abes je seme sesi tu.. Cik Esah bersiap dan tunggu di luar.. Sekali lagi disediakan hot ginger tea.. Memang sedap! Suke! suke! Pastu dapat voucher Rm30 ngan isi form untuk kad keahlian selama setahun..(Kad keahlian mmg diberi percuma untuk sape yg beli voucher kat Make A Deal yer.. Tiada paksaan dari durang) Memang durang tak paksa pun beli pakej2 ni.. Tak macam sesetengah spa yang memaksa kita beli pakej bila da wat treatment kat situ.. Sangat2 tak suka hocey! Tapi kat Amarylizz ni takde paksaan pun.. Layanan pun bagus.. =) Sementara menunggu tu.. Cik Esah sempat la menengok treatment2 yang disediakan kat sana.. Agak berbaloi la.. Takde la mahal sangat.. Dan Oh yea!!! Untuk yang ade kad ahli.. Sape2 yang datang buat treatment pada hari ISNIN akan diberi diskaun yer.. Itu yang lagi suke tu *wink*wink..Nanti boleh buat appointment lagi.. Kepada sesiapa yang berminat.. Cik Esah memang suggest la korang gi sana..Product yang digunakan pun dari jenama yang agak terkenal juga la.. GUINOT dari Paris.. Owh yea!! Lupa lagi.. Rasa nyer ade treatment untuk bakal2 ibu yang sedang hamil.. Sesi urutan dan spa rasanyer.. hik hik hik.. Esoknyer selepas treatment.. Badan rasa segar sangat2! Yeah!! Ok la.. Stakat ni dulu yer.. Daaaaa

Friday, May 20, 2011

Tak dulikk!! Mau Juga Marathon Wayang..

Haishhh!! Dekat2 nak cuti sekolah ni makin banyak lak citer2 yang menarik nak keluar kan... Cik Esah memang pantang kalo ade cerita2 yang menarik ni.. Almaklum la.. HOBI sampingan la katakan... Ahaks!! Kalo dulu hari sabtu ahad je.. memanjang xde kat umah.. berjalan sakan la tak ingat nak balik..  pantang ade cerita baru.. mesti nak gi tengok.. PANTANG betul la.. hehehe.. Tapi tu dulu ler kan.. Sebelum aii sambung blajo.. Ni dah sambung blajo.. gamaknyer.. xde la masa sangat nak buat marathon wayang ni.. TAPI!! Jeng..jeng..jeng.. Disebabkan Cik Esah akan bercuti lama.. Eh.. akan ker? bukan!! Telah mula yer.. Ok..ok.. Telah mula bercuti lama.. Lama weii.. Sampai bulan 9.. Maka.. Cik Esah bercadang ingin memulakan kembali marathon wayang terbabet.. Hik hik hik.. Sebenarnya.. Tadi lagi dah mulakan marathon wayang nyer.. Disebabkan rehat yang panjang bagi kaum hawa.. Macam Cik Esah ni.. MAKA!! Cik Esah telah pun TERbeli tiket wayang filem Nur Kasih untuk tayangan tengah hari tadi.. ter yer.. ter... Cik Esah telah pun menonton nyer yer.. Mmmmm... Jalan cerita yang bagi Cik Esah.. Boleh la.. Agak bosan jugak benornya.. Ermm.. 3 bintang la.. Hik Hik Hik.. Ok.. Berbalik kepada marathon wayang... Antara cerita2 yang Cik Esah nak tonton :: 

Pirates Of Caribbean
Fast and Furios 5
Kungfu Panda
KL Gangster
Karak
Transformers
Citer2 terbabet ni bakal di tonton oleh Cik Esah.. Kepada sesiapa terbabet yang mungkin akan menjadi Partner In Crime bersama Cik Esah.. Anda semua haruslah bersiap sedia ek.. Owh.. lupa.. kepada Cik Kasih!!!! Lama betul Cik Esah tak beronggeng dengan ko..Jangan lupa yer temujanji ramah mesra kita.. Ahaks!! Pada sape2 yang rasa nak menjoinkan diri.. Sila SMS or call Cik Esah yer.. Ok la seme.. Daaaaaa!!!

Thursday, May 19, 2011

Owhhh.. Lagu ini asyik bermain di kepala.... Hik hik hik

Assalamualaikum... =)

Hmmm... 2-3 menjak ni lagu2 ni asyik bermain dikepala Cik Esah.. Hik hik hik.. Saje nak berkongsi ngan korang.. MOod ala2 jiwang.. hak hak hak.. sila muntah ijo.. Ahaks! Weeeee!!! Mari Cik Esah dodoikan anda semua ek.. =)

ANUAR ZAIN : SEDETIK LEBIH


Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Dan juga lagu ni.. hik hik hik... =)

FYNN JAMAL : 150 JUTA


Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas jujur apa adanya”
“Aku lagi kenal dia”

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata

“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”
“Saya kenal sayang saya”

Buat apa di cerita, Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya, Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa, Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna, Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi senja
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua

2 lagu ni la yang dok berputar ligat dalam kepala ni.. hik hik hik... =)

Monday, May 16, 2011

Alhamdulillah, Masih diberi peluang untuk bernafas

Sabtu lepas antar mak balik PD. Biasa la.. da lama mak kat Puchong.. So, turn Cik Esah antar mak balik PD.. Maka bergerombolan lah.. hik hik hik.. dah macam ape lak bergerombolan.. So.. pagi2 lagi Cik Esah dan anak2 sedara telah bersiap untuk menghantar bonda tercinta.. Sampai kat PD pagi tu.. Gi pasar.. beli barang ape yang patut untuk dimasak.. Makan tengahari kek umah mak.. Petang nya Cik Esah kena balik semula ke Putrajaya sebab nak antar sepupu ke airport pula. Sepupu nak balik ke kampung sebab cuti semester dah bermula. Biasa la.. Student U kan.. Lama la cutinyer..

Petang dalam kul 4.45 Cik Esah gerak balik ke Putrajaya. drive kereta ala2 auntie sebab anak buah ade skali.. Ikut jalan lama Port Dickson-Sepang.. TAPI... Sampai aje kat Tanah Merah (kat sini pun ade Tanah Merah yer.. Bukan kat Kelantan jer.. hik hik hik) sekali berdentum dengan sebuah kereta Wira.. Adoii!! Dah la ade hal ni.. Nak antar sepupu ke airport.. Skali jadi hal lak.. Cik Esah elok je tengok kereta wira tu mula2 duk kat tepi bahu kiri jalan. Takde signal atau ape.. lagi 50m nak sampai boleh kereta tu keluar nak wat U-Turn?? Damnnn!!! Tekan brek cuba mengelak tapi Gedebush!!! Langgar gak kete tu.. BAGUS!!! Hasil nukilan pemandu terbabet.. Tak pepasal kena langar... Lama gak termenung dalam kereta, dada sakit akibat terantuk sterring.. termangu sehingga disedarkan dengan tangisan anak sedara.. Aqillah.. 3 tahun.. terperanjat dia.. Keluar kereta, ambil dia dan pujuk. Suruh anak sedara lagi sorang keluar duk kat tepi jalan. Puas la memujuk si Aqillah bagi reda.. Yang drive kereta wira tu perempuan.. Ade dalam 5 minit gak la.. Suruh anak sedara yang sulung dukung Aqillah.. Lalu keluarkan telefon, tett..tett..tet... Call di angkat "Salam abg, Siti accident kat Tanah Merah.. Abg datang sekarang".. Orang dah ramai kat tempat tu.. Seb baik masa tu kete tak banyak lagi.. TAPI.. dalam ramai2 tu.. sorang pun tak call polis lagi.. lagi la Damnn!! Keluarkan balik tepon.. dail 999 minta bantuan polis datang.. Adoi la.. yang reramai kat sini sorang pun xde yang nak call polis?? Menyemakkan tempat lagi ado! Alahai.. Cik Esah pergi kearah pemandu dan berkata:

Cik Esah : "Dik.. kalo yer pun nak buat u-turn, pandang la cermin dulu, jgn main keluar je"
Wanita : "Saya betul2 tak nampak kak.. Lagi pun saya tengah call sedara saya tanya arah rumah"
Cik Esah : " Kalo yer pun tanya arah rumah.. Takkan la takleh tunggu letak call pastu tengok dulu jalan sebelum gerak kereta? Saya dah siap hon brape kali.. nasib baik saya drive tak laju.."
Wanita : " Maaf la kak, saya betul2 tak perasan.."

Adoiii la.. Boleh ko tak perasan.. Memang la!! Ko tengah bercakap kat tepon.. Memang la ko tak perasan bila orang hon ko banyak kali.. Menyirap lak aiii!!! Tetiba ade la sorang mamat ni datang kat Cik esah.. Boleh tanya..

Encik X : "Nape ni cik?"
Cik Esah : " Accident la encik.. takkan la berpesta kat sini"
Maaf la brother yer.. Bro tanya salah orang masa tu.. Dah terang2 depan mata 2 kereta dah remuk.. Takkan buat pesta buih kot? huhuhuh.. Pastu dia sengih je.. pastu cakap
Encik X : "Cik sorang je ke?"
Cik Esah : "Tak.. Saya dengan anak buah saya.. Tu.. yang tengah nangis tu" Sambil tunjuk ke arah anak sedara..
Encik X :  "Kereta boleh gerak tak.. Kalo boleh gerak, ketepikanla dulu kereta ni.. Nanti lagi jem."
Cik Esah : " Saya ni bukan polis encik.. lagi pun saya takkan gerakkan kereta selagi polis tak sampai.. Saya dah call polis, Polis pun dah on the way.. biar polis buat keje durang dulu.. "
Encik X : "Ok..ok.. Cik ok ker ni.. kalo x ok.. kita ke hospital dulu..saya boleh bawakan "
Erks!! Apekah??
Cik esah : "Xpela encik.. saya ok.. lepas buat laporan nanti saya ke hospital" 
Encik X : "Da call towing ker?"
Cik Esah : "Takpe encik, saya dah call abg saya, dia ade kawan dia yang boleh settlekan"
Encik X : "Betul ke cik xde ape2 ni?"
Cik Esah : "Betul encik, saya xde apa2.. xperlu risau.. Terima kasih yer" Menoleh dan terus berlalu..

Cik Esah pun pergi kat anak buah.. pujuk dia lagi.. Sian lak tengok dia terperanjat.. dan tak lama lepas tu polis pun sampai, ambil gambar, tanya Cik Esah skit dan polis tu minta Cik Esah ke balai untuk buat laporan. Setel wat laporan, ke hospital lak.. Wat checkup, alhamdulillah xde ape2, cuma bengkak skit kat rusuk kiri sebab terentap dengan tali pinggang keledar. Dada still rasa sakit skit2.. Kadang2 susah nak bernafas.. Malam tu balik ke umah Abg Teh.. Mak ngan ayah tak tau.. tak nak risaukan durang.. Macam ni la keadaan kereta Cik Esah.. huhuhuh


Seb baik tak teruk.. Tapi kete takleh gerak gak.. Huhuhuhu

Pintu kereta Cik Esah asalnya takleh buka, Tapi Cik Esah terpaksa tendang dari dalam la..
Gambar jarak dekat..
Ok la semua, gitu la ape yang telah terjadi, Kepada Encik X, terima kasih la sebab prihatin.. Baik sungguh hati anda. Cik Esah bersyukur sangat2 la sebab masih di beri peluang untuk bernafas.. Ade hikmah disetiap kejadian kan? Banyak lagi amalan tak dibuat oii!! Adeh! Trauma pun still ade lagi ni.. Ok la.. Nnt Cik Esah hapdet lagi yer.. Daaaaaa..

Monday, May 9, 2011

Saya sudah merdeka!!!

Hik... Hik. Hik.. MERDEKA!! Sudah merdeka dari exam gamaknya.. Maka.. marilah beronggeng yer hadek2!! Erks!!.. Tidak! Masih jauh perjalanan yang perlu ditempuhi. Makna merdeka itu hanya sekejap.. Sehingga bulan 9 sahaja. Selepas itu kembali ke alam pembelajaran semula.. Takpe la.. janji Cik Esah leh berehat seketika dari hiruk pikuk pembukuan.. hak hak hak... Makanya mood Cik Esah selepas ini boleh digambarkan seperti berikut :

Happy ar! Senyum sampai telinga!
Sengih saje!!
Suka bagai tak hingat dunia!! Wakakakaka!!!
Boleh berselang lenang
Beronggeng time!! Yeeaaahaaaa!!

Thursday, May 5, 2011

Saya sedang serabut togeyh!! =)

Yeahhh!!! Begitu la kekdahnyer yer kekanak sekalian. Cik Esah sedang serabut togeyh! Pinjam ayat orang terbabet kalo dia tengah serabut.. Ampunkan saya penunggu gua.. ampunkan saya penunggu gua.. Hik hik hik.. OK! Sekarang ni Cik Esah sedang bersilat bersama buku2 tercinta untul final exam.. Ade lagi 2 paper.. Hari ahad ni abesh... Maka selepas itu Cik Esah boley bersuka ria.. Dibawah bulan purnama.. Oppppsss!! silap..  Takde le suka bebenor.. Tapi suka gak la sebab lepas tu leh cuti panjang skit. Bulan 9 baru masuk balik... Yeah!! Yeah!! Peace!! Tetiba!! TAPI sebelum itu tetap la kena menelaah ape yang patutkan.. Ini pun nak menelaah.. mata ala2 nak pejam je ni.. Ish! Ish! Ish! Bangun!! Cik Esah bleh digambarkan seperti gegambar di bawah rasanyer sekarang ni.. hahahahah!! Rasain!.. Mari.. mari..mari..
Bajet rajin menelaah la.. Rajin bebenor!! Aiyakk!! Pening sudah..
Sudah hampir stress dibuatnya.. Arrgghhhhh!!!!! Wacaaaa!!!

Takpe.. takpe.. saya cuba jadi rajin.. Saya baca buku dengan hati yang gembira...

 DAN 
*
*
*
*
*
Ini lah hasilnya!!! Hak! Hak! Hak! Berjaya!!! =)
Takpe.. Setakat ini saje.. tak lama je lagi Cah oii.. Last paper hari ahad.. Nanti boleh la anda beronggeng tanpa had yer.. =) Ape2 pun.. lepas abes final exam ni Cik Esah nak beramas mesra ke tempat terbabet hokey!! 

Mau ke facial.. Muka sudah berkarat gamaknya.. Hasil pengoksidaan kulit terlampau.. Hehehehe..
Juga berurut yer hadek2!!.. Badan sangat letih hokey!!
Dan juga mandi susu!! Hak hak hak!! yang ni xtau lagi.. Lom kompom lagi..
Haaaaa!!! Lepas exam harusla memanjakan diri kan.. agar diri nampak mude belia  segar bugar ghetu.. Walaupun umur sudah mau masuk 3series kan.. Tapi kena la nampak cam kekanak riang gak kan.. HARUS!!! Kerana kejelitaan adalah hak milik setiap insan.. Bluweeeekkk!!! Sila muntah ijo.. OK la .. Habes sudah Cik Esah merapu.. Nak sambung menelaah semula.. Chaiyookk!! Chaiyoookk!!!.........
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
ZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzZzzzzzzzzzzzzzzzzz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...