Monday, May 16, 2011

Alhamdulillah, Masih diberi peluang untuk bernafas

Sabtu lepas antar mak balik PD. Biasa la.. da lama mak kat Puchong.. So, turn Cik Esah antar mak balik PD.. Maka bergerombolan lah.. hik hik hik.. dah macam ape lak bergerombolan.. So.. pagi2 lagi Cik Esah dan anak2 sedara telah bersiap untuk menghantar bonda tercinta.. Sampai kat PD pagi tu.. Gi pasar.. beli barang ape yang patut untuk dimasak.. Makan tengahari kek umah mak.. Petang nya Cik Esah kena balik semula ke Putrajaya sebab nak antar sepupu ke airport pula. Sepupu nak balik ke kampung sebab cuti semester dah bermula. Biasa la.. Student U kan.. Lama la cutinyer..

Petang dalam kul 4.45 Cik Esah gerak balik ke Putrajaya. drive kereta ala2 auntie sebab anak buah ade skali.. Ikut jalan lama Port Dickson-Sepang.. TAPI... Sampai aje kat Tanah Merah (kat sini pun ade Tanah Merah yer.. Bukan kat Kelantan jer.. hik hik hik) sekali berdentum dengan sebuah kereta Wira.. Adoii!! Dah la ade hal ni.. Nak antar sepupu ke airport.. Skali jadi hal lak.. Cik Esah elok je tengok kereta wira tu mula2 duk kat tepi bahu kiri jalan. Takde signal atau ape.. lagi 50m nak sampai boleh kereta tu keluar nak wat U-Turn?? Damnnn!!! Tekan brek cuba mengelak tapi Gedebush!!! Langgar gak kete tu.. BAGUS!!! Hasil nukilan pemandu terbabet.. Tak pepasal kena langar... Lama gak termenung dalam kereta, dada sakit akibat terantuk sterring.. termangu sehingga disedarkan dengan tangisan anak sedara.. Aqillah.. 3 tahun.. terperanjat dia.. Keluar kereta, ambil dia dan pujuk. Suruh anak sedara lagi sorang keluar duk kat tepi jalan. Puas la memujuk si Aqillah bagi reda.. Yang drive kereta wira tu perempuan.. Ade dalam 5 minit gak la.. Suruh anak sedara yang sulung dukung Aqillah.. Lalu keluarkan telefon, tett..tett..tet... Call di angkat "Salam abg, Siti accident kat Tanah Merah.. Abg datang sekarang".. Orang dah ramai kat tempat tu.. Seb baik masa tu kete tak banyak lagi.. TAPI.. dalam ramai2 tu.. sorang pun tak call polis lagi.. lagi la Damnn!! Keluarkan balik tepon.. dail 999 minta bantuan polis datang.. Adoi la.. yang reramai kat sini sorang pun xde yang nak call polis?? Menyemakkan tempat lagi ado! Alahai.. Cik Esah pergi kearah pemandu dan berkata:

Cik Esah : "Dik.. kalo yer pun nak buat u-turn, pandang la cermin dulu, jgn main keluar je"
Wanita : "Saya betul2 tak nampak kak.. Lagi pun saya tengah call sedara saya tanya arah rumah"
Cik Esah : " Kalo yer pun tanya arah rumah.. Takkan la takleh tunggu letak call pastu tengok dulu jalan sebelum gerak kereta? Saya dah siap hon brape kali.. nasib baik saya drive tak laju.."
Wanita : " Maaf la kak, saya betul2 tak perasan.."

Adoiii la.. Boleh ko tak perasan.. Memang la!! Ko tengah bercakap kat tepon.. Memang la ko tak perasan bila orang hon ko banyak kali.. Menyirap lak aiii!!! Tetiba ade la sorang mamat ni datang kat Cik esah.. Boleh tanya..

Encik X : "Nape ni cik?"
Cik Esah : " Accident la encik.. takkan la berpesta kat sini"
Maaf la brother yer.. Bro tanya salah orang masa tu.. Dah terang2 depan mata 2 kereta dah remuk.. Takkan buat pesta buih kot? huhuhuh.. Pastu dia sengih je.. pastu cakap
Encik X : "Cik sorang je ke?"
Cik Esah : "Tak.. Saya dengan anak buah saya.. Tu.. yang tengah nangis tu" Sambil tunjuk ke arah anak sedara..
Encik X :  "Kereta boleh gerak tak.. Kalo boleh gerak, ketepikanla dulu kereta ni.. Nanti lagi jem."
Cik Esah : " Saya ni bukan polis encik.. lagi pun saya takkan gerakkan kereta selagi polis tak sampai.. Saya dah call polis, Polis pun dah on the way.. biar polis buat keje durang dulu.. "
Encik X : "Ok..ok.. Cik ok ker ni.. kalo x ok.. kita ke hospital dulu..saya boleh bawakan "
Erks!! Apekah??
Cik esah : "Xpela encik.. saya ok.. lepas buat laporan nanti saya ke hospital" 
Encik X : "Da call towing ker?"
Cik Esah : "Takpe encik, saya dah call abg saya, dia ade kawan dia yang boleh settlekan"
Encik X : "Betul ke cik xde ape2 ni?"
Cik Esah : "Betul encik, saya xde apa2.. xperlu risau.. Terima kasih yer" Menoleh dan terus berlalu..

Cik Esah pun pergi kat anak buah.. pujuk dia lagi.. Sian lak tengok dia terperanjat.. dan tak lama lepas tu polis pun sampai, ambil gambar, tanya Cik Esah skit dan polis tu minta Cik Esah ke balai untuk buat laporan. Setel wat laporan, ke hospital lak.. Wat checkup, alhamdulillah xde ape2, cuma bengkak skit kat rusuk kiri sebab terentap dengan tali pinggang keledar. Dada still rasa sakit skit2.. Kadang2 susah nak bernafas.. Malam tu balik ke umah Abg Teh.. Mak ngan ayah tak tau.. tak nak risaukan durang.. Macam ni la keadaan kereta Cik Esah.. huhuhuh


Seb baik tak teruk.. Tapi kete takleh gerak gak.. Huhuhuhu

Pintu kereta Cik Esah asalnya takleh buka, Tapi Cik Esah terpaksa tendang dari dalam la..
Gambar jarak dekat..
Ok la semua, gitu la ape yang telah terjadi, Kepada Encik X, terima kasih la sebab prihatin.. Baik sungguh hati anda. Cik Esah bersyukur sangat2 la sebab masih di beri peluang untuk bernafas.. Ade hikmah disetiap kejadian kan? Banyak lagi amalan tak dibuat oii!! Adeh! Trauma pun still ade lagi ni.. Ok la.. Nnt Cik Esah hapdet lagi yer.. Daaaaaa..

18 Orang Mengetuk KeyBoard:

Rumah Kuning said... Best Blogger Tips

nasib baik cik esah selamat. tp sian kereta cik esah...

PhatLady said... Best Blogger Tips

nasib baik Cah xde pape...
pasnih kne nek kete Abg Serian ler dulu yek...

panas giler bila dgr org kasik alasan cam tuh, cam x de tmpt lain nak berenti dulu amik direction jalan.

terang2 salah dia... sepak baru tau minah tuu...


*emo sbb abg TNB pnh eksiden jugak ngn 2 minah boh**a. ikut sukahati dorg kuar simpang sehala, terus hentam babyVi kitorg. nasib baek abg TNB xde pape.*

shahzuan said... Best Blogger Tips

apa cite watak Encik X selepas tu ek? ;p

Ecah said... Best Blogger Tips

rumah kuning : alhamdulillah.. xde ape2.. :)

Lia : alhamdulillah.. xde ape2.. emo gak masa tu.. tapi sbb leka mujuk anak sedara.. ape2 pun da setel seme.. tunggu ambil kerea je nnt..

juan : watak Encik X? malas mau layan.. so.. dia pi jaga jalan raya.. jd polis kejap.. hik hik hik..

juanz said... Best Blogger Tips

juan? hhhmmmm.....

Ecah said... Best Blogger Tips

juan : dah tu nak panggey ape.. wak? serindit? atau panggey nama penuh.. shahzuan.. huhuhuh

juanz said... Best Blogger Tips

hhhmmmm..... byknya nama.....

Ecah said... Best Blogger Tips

juan : dah awak tu mmg byk nama.. nk wat camne.. :)

juanz said... Best Blogger Tips

baiklah esah, ecah, aisyah, sha, duyung, mak teh, bla...bla...bla...

Ecah said... Best Blogger Tips

err.. mak teh?? silap tu..

juanz said... Best Blogger Tips

silap ek? a'ah laaa... sorry memory terganggu... maaf yer cik siti aisah abu bakar...

Ecah said... Best Blogger Tips

takpe.. xde masalah pun Encik Mohd Shahzuan Mustakim

juanz said... Best Blogger Tips

erk?

juanz said... Best Blogger Tips

sha.....

Ecah said... Best Blogger Tips

yer encik juan.. ade ape?

juanz said... Best Blogger Tips

maaf cik ecah... tersasul.... ;p

Ecah said... Best Blogger Tips

xpe.. xde masalah pun.. tu tetap gak panggilan nama cik esah :p

juanz said... Best Blogger Tips

;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...