Thursday, March 29, 2012

YA ALLAH...

Hari berganti hari..musim bertukar ganti..umur bertambah siri..macam-macam yang ku hadapi..tetapi tiba suatu tahap aku diuji..paling tidak aku akan menangis sendiri.. tatkala diri tak mampu hadapi lagi..  Tak mampu aku mendongak langit gelap dihadapan mata.. xmampu lagi mengukir senyuman manja.. xmampu lagi rasanya meneruskan hidup yg masih berbaki cuma..xmampu...xmampu dan xmampu!!... Yang hanya kini cuma PASRAH... adakah aku cukup kuat untuk menghadapi dugaanmu YA ALLAH!

Kehidupan tidak pernah lekang dengan perkataan “dugaan”. Apabila datang dugaan dalam kehidupan,aku sering kali mengeluh,tertekan dan sehingga sampai satu tahap hilang kawalan diri. Seringkali diri ini juga lupa akan hakikat dan hikmah dugaaan itu sendiri.. Aku terdiam sejenak... Adakah ini juga dugaan untukku Ya Allah.. Ku cari kekuatan diri.. Mencari2 mengingat2 kembali bait2 kata yang pernah ku baca.. Teringat bait kata yang pernah ku baca..

"Bila Allah hendak menduga kita, Dia akan turunkan dugaan itu dalam dua bentuk, kesenangan dan kesengsaraan dan percayalah, bila Dia menurunkan ujian itu, maknanya Dia yakin kita boleh melaluinya atau memang mampu menggalasnya.."


 La yukalli fullahu nafsan illa wu’aha
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya
(Surah Al-Baqarah ayat 286)


YA ALLAH pinjamkan biar sedikit KETABAHAN padaku.. YA ALLAH.. Sejukkanlah gelojak hati ini dengan salji KEYAKINAN dan padamkanlah bara di jiwaku YA ALLAH.. Lenyapkanlah dukacita ku, hilangkan kesedihan ku dan halaukanlah keresahan dari jiwa ku.. AMIN.. AMIN.. YA RABBAL A'LAMIN

Friday, March 23, 2012

Snap! Snap!

Lama rasanya tak menembak.. Tangan da gatal.. Dah lama tak asah skill.. Lama2 leh jadi tumpul dibuatnya.. Bersawang la gear yang satu ni... Dulu masa ada masa terluang.. rajin gak gi menembak.. Hehehehe.. Jangan salah faham yer.. bukan menembak guna pistol tu.. Tapi gi shoot gambar.. Haiishh.. Rasa cam nak ambil gambar sunset.. Tapi rasa cam x sempat je nak ke pantai.. Takpe la.. Malam ni pelan2 kayuh gi sana.. Banyak gambar yang leh diambil.. Cuma tak tau nak letak tema ape.. Hmmmm... Kalo dapat moment yang best ok skit..


Seniman  A Famosa.. Pakcik ni dari zaman den skolah kek Melako dulu dah ado..
Baru2 ni gi Melaka still ade.. Cuma dah bertambah ubannya.. =)
Empangan Putrajaya..


Jambatan Gemilang..


Hometown.. Kek mano.. Korang cari la sendiri.. Ekekeke =)

Ni pun kek hometown gak.. =)

Samo tompek ngan kek atas

Aiyoooo!! pokok ape ni? Heheheh

Sanggup kan? Itulah dinamakan hobby! =)




Ok la.. PD.. Here I Come!! =)

Monday, March 19, 2012

Tak tau nak hapdet ape..

Tetiba terasa dunia berubah.. Tak tahu nak hapdet ape since kematian Juliet hari tu... Takde nafsu nak ambil gambar budak2 berbulu.. Just maintain bagi makan and bergurau senda ala2 kadar.. Sempat snap gambar OREN je hari tu.. sbb da lama tak hapdet cerita pasal Oren kat mak hangkat dia.. Hehehehe.. Oren makin gebus... kuat makan dan kuat tido... perangai pun cam kekanak ribena.. sentiasa minta perhatian.. Oren da mula buat perangai ala2 KING.. takleh la kucing2 lain ade kat ruang tamu.. abes seme dibantainyer.. Haisshhh la Oren.. cepuk kang baru tau.. So.. penyelesaiannya.. kalo keluarkan yang lain.. Oren kena la duk dlm cage.. bila yg lelain dah duk dlm bilik.. baru la oren leh kuar.. huhuhuh.. Ok la.. nanti2 la hapdet lagi.. ni gambar Oren yang terbaru utk tatapan seme ye.. Owh.. ade gambar terbaru ADIK @ LULU jugak.. Daaaaaa


Gambar terbaru ADIK @ LULU

OREN in the haouse..

Monday, March 12, 2012

Kau Pergi Jua..

Mummy will always miss u dear :'(
Rest In Peace
JULIET- Budak yang dahulunya comot, berkurap dan kurang zat. Cah  jumpa dalam longkang besar depan umah mak dibuang oleh budak2 nakal dalam hujan lebat... Menjadi peneman selama hampir 4 tahun ini..Anak yang baik dan mendengar kata.. Tak pernah menyusahkan mummy.. Kini telah kembali kepada penciptanya.. Hati begitu hiba saat mendapat berita ketiadaanya.. 4 hari warded di HVC.. JULIET disahkan +ve FeLV (Feline Leukemia Virus)... Sudah berkira2 membawa salmon rebus kegemarannya selepas habis kelas, namun ALLAH lebih menyayanginya.. Jam 11 pagi 11/3/2012 vet call menyatakan ketiadaanya.. Betapa luluh hati mummy sayang.. Damai la kamu disana.. Mummy redha atas pemergianmu..

Pada mereka yang menganggap JULIET ini hanya 'seekor' kucing.. Tolong faham.. dia bukan hanya 'seekor' kucing padaku.. Dia adalah lebih dari itu... Pengarang jantungku... penghibur hatiku.. dan juga ahli keluargaku.. Hentikan sikap kamu yang suka memperlekehkan kucing.. sehingga setiap sen yang ku taburkan menjadi pertikaian kamu dengan ayat " Ko habis beratus untuk bil kucing ni? " Baik ko bela anak orang?" Kenapa? hanya anak orang saja yang berhak mendapat perhatian.. Kucing tak berhak? Kucing pun punya hak untuk diberi perhatian.. Tak perlu kamu mempertikaikannya lagi.. Bila aku mengambil keputusan untuk membelanya.. Maka aku juga bertanggungjawab menjaga kebajikannya.. Bukan hanya sekadar memberi makan, minum dan tempat tinggal malah menjaga kesihatannya.. Titik!

Hati Kosong

Tak terucap dengan kata-kata.. Kehilangan yang tak ku duga.. Aku bersserah padamu yang maha esa..

Wednesday, March 7, 2012

Update : ADIK nama baru LULU

Alhamdulillah.. ADIK @ LULU dah mula serasi dirumah baru.. Dibelai dengan penuh kasih sayang dirumah baru.. Harap kamu membesar bagai Johan dan tak menyusahkan family kamu yang baru yer LULU.. Baru2 ni owner baru ade update gambar2 terbaru kat cah.. Ni antara gambar2 terbaru ADIK @ LULU.. Manje kamu yer kat umah baru =)


Happy nyer dia!


Dia ni memang lappy cat.. Suka menyempit.. Ikut cakap owner baru.. Masa ni tuan dia nak gi keje.. Dan2 duk kat riba...

Bergomol bersama teman

I see u!

Bergomol lagi.. Abis la sofa papa

See.. Memang gedik kan.. Minta manja
Itu je update terbaru.. Nanti update lagi.. Daaaaa



Wordless Wednesday... Hahahaha!!

Friday, March 2, 2012

Ok.. Mak memang malas nok!

Tu dia.. tajuk tak hengat... Cik Esah agak malas nak menghapdet sejak dua menjak ni... Tapi hari ni gagahkan jugak diri menghapdet.. Hehehehe.. Bukan malas sebenarnya... Tapi dah mula bz ngan assignment dan menjadi suri rumah.. Oucchhh!! Suri rumah la sangat! Hahahah!! Ok2... Menguruskan hal umah yang tak bertangga lagi.. Biasa la kan.. bila ade anak2 yang berbulus dan berhekor ni.. Rumah memang akan karam dilautan sepi la kalo dah keluarkan seme... =) Hapdate blog pun sebab nak mempromote 1st Birthday Bash @ Parti Buih..   SCRATCH f.k.a Kucing Terbiar & Anjing Jalanan yang akan diadakan di Zoo Melaka.. Hehehe.. Buih la sgt!! Oppppsss!!! 


So.. Sape yang agak2 free 3 & 4 Mac ni.. Meh la ke Melaka yer.. Cik Esah tolong promote je.. Sbb Cik Esah sabtu ahad ada kelas.. Huhuhuhuh... Sedih... :( Ok la.. Daaaaaaa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...