Thursday, March 29, 2012

YA ALLAH...

Hari berganti hari..musim bertukar ganti..umur bertambah siri..macam-macam yang ku hadapi..tetapi tiba suatu tahap aku diuji..paling tidak aku akan menangis sendiri.. tatkala diri tak mampu hadapi lagi..  Tak mampu aku mendongak langit gelap dihadapan mata.. xmampu lagi mengukir senyuman manja.. xmampu lagi rasanya meneruskan hidup yg masih berbaki cuma..xmampu...xmampu dan xmampu!!... Yang hanya kini cuma PASRAH... adakah aku cukup kuat untuk menghadapi dugaanmu YA ALLAH!

Kehidupan tidak pernah lekang dengan perkataan “dugaan”. Apabila datang dugaan dalam kehidupan,aku sering kali mengeluh,tertekan dan sehingga sampai satu tahap hilang kawalan diri. Seringkali diri ini juga lupa akan hakikat dan hikmah dugaaan itu sendiri.. Aku terdiam sejenak... Adakah ini juga dugaan untukku Ya Allah.. Ku cari kekuatan diri.. Mencari2 mengingat2 kembali bait2 kata yang pernah ku baca.. Teringat bait kata yang pernah ku baca..

"Bila Allah hendak menduga kita, Dia akan turunkan dugaan itu dalam dua bentuk, kesenangan dan kesengsaraan dan percayalah, bila Dia menurunkan ujian itu, maknanya Dia yakin kita boleh melaluinya atau memang mampu menggalasnya.."


 La yukalli fullahu nafsan illa wu’aha
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya
(Surah Al-Baqarah ayat 286)


YA ALLAH pinjamkan biar sedikit KETABAHAN padaku.. YA ALLAH.. Sejukkanlah gelojak hati ini dengan salji KEYAKINAN dan padamkanlah bara di jiwaku YA ALLAH.. Lenyapkanlah dukacita ku, hilangkan kesedihan ku dan halaukanlah keresahan dari jiwa ku.. AMIN.. AMIN.. YA RABBAL A'LAMIN

2 Orang Mengetuk KeyBoard:

GtHans said... Best Blogger Tips

Aminn..

Sahruddin Esa said... Best Blogger Tips

Pastinya insan yg punya hati yg suci dan ikhlas akan mampu menghadapi segala dugaan ini. Tetapkan dan cekalkan hati, insyaAllah akan mampu mengharungi... kerana yg pasti Allah tidak melakukan sesuatu kejadian itu dengan sia-sia, melainkan kerana Dia menyayangi hambaNya. Amin... Amin...Amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...