Monday, April 30, 2012

Weeeee!! BBQ Time!

Ngeeeeeeee


Saya sangat Happy!!! Sebab ape?? sebab malam ini nak balik Port Dickson jumpa kawan2... Hehehehe... Lama rasanya tak buat sesi2 kepochi gosip2 ala2 achikvoodoo sambil BBQ ni.. mati la.. nama achikvoodoo naik pulak.. hahahah!! last buat tahun lepas kot.. masa family gathering.. pastu nan ado.. Dapat undangan dari kawan kekucingan.. yang nak buat house warming katanya.. disebabkan masa kenduri doa selamat dan kesyukuran hari tu tak dapat menghadirkan diri.. so.. kali ini beliau mau buat sesi BBQ untuk kami2 yang tak dapat hadir.. Sukeh!! Lap u Farah!!.. malam ini mau borak2 gosip2 sampai lebam.. sok maybe mandi laut.. kalo jadi la.. join sape yang nak pergi la.. Malia and Lobert.. jadikah??  hehehehe.. Petang ni lepas keje terus zassssss!! balik Port Dickson.. Cik Farah.. tunggu kedatangan I tau... =)

Monday, April 23, 2012

Hmmmmm...

Hmmmm... Mmmmmmm.. Hmmmm... Mmmmmm... Dah mula xde idea la tu cah oi!!! Bukan xde idea.. cuma macam x brape nak excited nak kongsi cerita minggu yang sudah.. Nanti2 la.. bila ade cite menarik skit cah hapdate la yer.. Daaaaa!! =)

Friday, April 20, 2012

Banyak nya undangan!! =)


Motip letak gambar???? Hehehehehehe.. Cuti sekolah hampir bermula.. Maka banyak la undangan ke majlis perkahwinan yang diterima.. Disebabkan saya masih pelajar.. Nak2 pulak pelajar yang ada kelas setiap sabtu dan ahad.. Maka ade banyak undangan yang terpaksa tutup mata.. Tak dapat menghadirkan diri.. Yang mana sempat tu InsyaALLAH sampailah saya.. yang mana tak sempat.. Saya minta maaf banyak2 atas ketidakhadiran ke majlis anda.. Walau bagaimanapun, ucapan ini ditujukan khas untuk anda.

"SELAMAT PENGANTIN BARU DAN SEMOGA KEKAL BAHAGIA HENDAKNYA HINGGA PENGHUJUNG NYAWA"

Minggu depan majlis persandingan sepupuku yang comel.. Dek Gurl dan Alang.. Naik serentak dua beradik ni.. =) Alhamdulillah.. Naik pelamin dulu korang dari induk yer.. =) Induk doakan semoga kehidupan kalian sentiasa diberkati dan sentiasa dilindungi.. Semoga hubungan kalian berkekalan hendaknya hingga ke hujung nyawa.. SELAMAT PENGANTIN BARU "DEK GURL & KAMAL" & "ALANG & ZAIFUL" =).. Ok la... Daaaaa!!

Thursday, April 19, 2012

BZ Dek non!

Rindu sama budak ini.. Perginya takkan kembali lagi.. =(
Haaaa!!! Agak bz lately.. Ngan keje ngan study.. so tak banyak masa yang dapat diluangkan untuk hal2 lain.. Ngan anak2 berbulus pun dapat luang masa kejap2 je.. Alahai.. sian anak2 kat umah... Bz mummy korang ek.. Projek dah nak di hand over ke pejabat.. so hari2.. meeting pagi petang.. Sib baik je petang ni xde.. so leh la relaks jap.. Dah tak berhapdet blog ni.. So.. Ambil masa menghapdet ye dek non... Pasal kesihatan.. Mmmmmm.. camtu la jugak.. tak brape nak kembali ke keadaan sediakala.. Walau macam mana pun.. Aku redha.. Ada hikmah dalam setiap kejadian itu.. Ini waktunya ALLAH menduga ku.. Aku perlu kuat.. Ok la.. nak hapdet tu je.. Daaaaa.. =)

Tuesday, April 10, 2012

It getting worse.. (T_T)



Tak tahu nak cakap ape dah.. Last jumpa doktor, back pain dah hampir pulih.. Tak perlu datang fisioterapi, just buat senaman yang telah diajar.. Tapi sejak kebelakangan ni.. Makin menjadi-jadi... Mula sakit bila dah start demam on-off... Hmmmm... Takkan nak gi wat fisioterapi balik kot.. baru nak rehat...Dah tak larat nak gi ngadap kekasih gelapku.. Naik muak dah.. Kekasih gelapku pun dah naik jemu tengok aku agaknya.. yela.. dari tahun 2009 sampai sekarang.. mana tak jemu.. kalo aku terlupa  appointment.. dia siap leh call lagi.. tanya awat tak datang appointment.. dah satu hal dia nak cari tarikh baru... ekekekeke... Hope sakit ni makin berkurang la.. tak larat nak masuk emergency balik... (T_T) sepanjang tahun 2009 sampai sekarang banyak kali gak masuk emergency.. kalo tak kat Hospital Tuanku Jaafar.. mak akan check in kek Hospital Putrajaya.. tu  la hotel feveret mak.. Dan selalunya tanpa pengetahuan keluarga.. Cuma sorang sahabat paling rapat je yang akan tau.. tu pun kadang2 dia ter miss tau gak.. sbb selalunya.. dah kuar baru bagi tau dia.. tak pun x bagi tau langsung.. ekekekek... Ape2 pun.. doa semoga diberi kesihatan semula.. Dah la nikmat makan sedang ditarik.. huhuhuhu... mungkin ade hikmahnyer.. mengapa ALLAH beri ujian sebegini rupa.. bersangka baik.. =) Daaaaa.. Assalamualaikum..

Monday, April 9, 2012

Ke mana seleraku???... Atoiii!!



Gambar tiada kene mengena dengan nak minta bersuap hocay.. Ekekek.. Cumanyer lately nan ado selera makan... Huhuhuhuh.. ke mana la menghilang selera makan ni... Tapi.. tengok selera budak2 berbulus kat umah..selera memasing da macam naga! Rasa macam tak cukup lak bekalan yang dibeli.. wal hal amaun yang sama je dibeli setiap bulan.. Tapi.. selera mummy durang lak yang meragam.. Hadoi nyer pun! Ekekekek.. Bukan sebab nak jaga badan.. Tapi memang takde selera.. Tak tau la kenapa... Cuma nyer.. kalo pagi tu nak tak nak.. paksa gak makan... Tapi ni kira ok la.. Dulu dalam tahun 2008 lagi teruk.. Asalnya demam teruk selama 2 minggu.. Lepas tu selera makan terus ilang.. Langsung takleh jamah makan.. Makan je.. Muntah.. Makan.. Muntah.. Nasi baru 3 suap masuk mulut terus muntah... Yang leh makan cuma sup2 je... Lain2.. mmg muntah balik la.. Akibatnya.. Dalam tempoh 3 bulan.. Berat turun mendadak 10kg.. Dan seterusnya turun lagi 7kg... Hamek!! Da macam lidi rasanyer badan masa tu...  Dekat 2 bulan mak ayah duk sekali kat putrajaya.. Tu pun puas mencuba mcm2 masakan + berubat... Dekat setengah tahun la berlarutan.. Alhamdulillah.. slow2 balik selera tu ade semula.. Ni macam nak kena balik ni.. Mujur tak muntah je kalo makan.. Hmmmmm.. Nak tak nak.. kena gak makan sarapan.. paksa.. Then minum milo... Tu je la untuk sehari.. petang nanti yang boleh masuk pun sup.. Lain2 mmg tolak tepi la.. Melainkan dah 2-3 hari tak mkn nasi.. paksa gak diri makan nasi.. Mujur tak muntah je.. Huhuhuhuh.. Haiiihhhh.. Xmo la jadi macam dulu.. seksa rasa... Cukup la sekali dah kena... Huhuhuh... OoOoOo... selera.. ke mana menghilang.. Mari ke mari... Huk huk huk... (T_T)

Sunday, April 8, 2012

Menyendiri..

Itu perkataan yang lebih sesuai buat masa ni... Ntah la.. lately.. Badan, minda  sangat2 letih.. Moral down.. Hmmmm... Badan dah mula selalu2 sakit balik.. Lebih2 lagi tulang belakang.. Semakin galak sakitnya.. Dah xleh duk lama dah..  Lagi satu.. dah selalu terjaga malam balik..  Menyendiri   lebih baik aku rasa wat masa  ni... Hmmmm.... Balik dari kelas semalam terus ke senawang.. Jiran sebelah bagi tau ade anjing liar masuk ke depan umah..Ade bekas darah.. Hmm..terpaksa la ballik untuk bersihkan umah.. Takkan nak dibiarkan lelama.. Sampai kat umah da malam.. Dalam kul 10.. Layan tengok tv sampai tengah malam.. Kawan call ajak melepak.. Tak larat ar.. Nak tido.. Tapi mata tak mengantok.. layan tgk tv smp ke pagi.. Sudahnya sampai ke subuh tak tido.. Slow2 kemas umah.. Takde la bersepah mana umah ni.. Cuma kemaskan skit2 habuk.. Tengok gear kat dalam box.. Haaaiiihh.. Lama tak bersihkan.. Huhuhuh.. Layan bersihkan dulu la.. 
Ni namanya peti harta karun.. Ekekekek... Gear seme dalam ni..
Tu lah rupa gear ku yang agak lama ditinggalkan.. Bersihkan lens dan body ape yang patut.. Sbb akan ditinggalkan lebih lama lagi rasanya.. Bergantung pada keadaan.. Huhuhuhu.. Duk dalam tu diam2 yer.. Sok2 perkhidmatan kamoo akan diperlukan... Lantai luar umah tak bersihkan lagi ni..macam malas la plak nak amek tanah depan umah tu.. Jap lagi la sambung bersihkan umah.. layan tgk tv jap.. Bila masa nak abes kemas umah mcm ni cah oiiii!! Nak balik putrajaya lagi... Udah!! udah!! gi berkemas.. Nanti lambat lak balik... Ok la seme.. Chow dulu.. Daaaaa... Assalamualaikum..

Friday, April 6, 2012

2.53 pagi...



YA ALLAH pinjamkan biar sedikit KETABAHAN padaku.. YA ALLAH.. Sejukkanlah gelojak hati ini dengan salji KEYAKINAN dan padamkanlah bara di jiwaku YA ALLAH.. Lenyapkanlah dukacita ku, hilangkan kesedihan ku dan halaukanlah keresahan dari jiwa ku.. AMIN.. AMIN.. YA RABBAL A'LAMIN
Badan tak berapa sihat.. Lately selalu je start maghrib.. Badan akan rasa macam nak demam.. Yang paling perit bila tulang belakang pun sakit.. serba serbi tak kena...  Mood pun swing terus.. Gamaknyer nak gi kuar makan lepas maghrib.. tapi rasa tak larat sgt2.. baring.. tergolek terlentang.. serba serbi tak kena.. OoOoOoO.. tulang.. please behave.. huhuhuhuh.. Sudahnya sampai ke isyak macam tu jugak.. Perut da berkeroncong sambil diiringi lagu zapin sesekali R&B.. ekekeke... Buat milo je la...wat alas perut.. Dah la dari pagi perut tak di isi... nak keluar memang tak larat dah.. Lepas isyak.. baring2 semula..sampai la tertido.. Aik? kata dah tido? Ni awat leh mengarang pepagi ni... Huhuhuhu... Ekceli memang pada dasar nyer da tido.. Dalam kul 1 lebih terjaga.. Akibat mimpi yang hmmmm... buat sampai terjaga dalam keadaan terperanjat.. Rasa cam menjerit separuh nyawa pun ada.. Terjaga dalam esakan air mata.. Suara hampir serak2..  Phewwww!! Beristighfar seadanya... Ape yang aku mimpi? Hmmmm.. Biarlah rahsia.. Uiks! Lama dah tak terjaga tengah2 malam ni..  Cuba tido balik.. terlentang.. ngereng ke kiri..ngereng ke kanan.. sampai ke sudah tak lelap! Adooiii... Last2 tu yang bangun.. Mungkin ade hikmahnya bila terjaga tengah malam ni.. Da lama rasanya aku tinggalkan perkara sunat yang satu ini.. Solat sunat... Hmmmm.. Bersyukur gak bila terjaga di tengah2 malam ni.. Ambil kesempatan yang diberi.. Syukur... Masih diberi nikmat yang satu ini... Sekurang2nya boleh tenangkan hati yang tengah gundah gulana ni.. Tapi tulah.. Dah terang  je bijik mata ni.. Nak buat apeek? =) Heheheh..Tu yang elok je on laptop.. Belek2 blog orang.. jenjalan la mana yang patut..Dan akhirnya pulang ke blog sendiri.. Tenung skrin.. Blurrrr... Ape kata kita hapdet blog? So..inilah hasilnya.. blog telah di hapdet seawal jam 2.53 pagi.. Mabeles ko cah!! Sok confirm mata rabak.. Uish.. Minta2 tak la... Ok la... Nak sambung tido.. Selamat pagi.. Daaaaaa!! Assalamualaikum..

Thursday, April 5, 2012

Umah kau tak berbau ko? Umah mak wangi hocay! :p

Ermmm... selalu ditanya soklan2 begini dr kengkawan.. Ye la.. umah kan bela anak2 berbulus sampai 12 hekor.. "Eh! umah ko tak berbau ke cah? Banyak kucing kat umah ko tu.." " Banyak nye kucing ko bela.. Takde bulu sepah2 ker.. Tak berbau? " Haaa!! begitu la antara soklan2 yang pernah ditanya oleh kengkawan mak.. ekekeke.. Mak xde la nak sentap2 nok.. Sbb itu sudah menjadi pertanyaan yang biasa ditanya oleh org yang tak bela kucing.. bela kucing ni besar tanggungjawabnyer.. Dari makan minum.. tempat tinggal.. kesihatan termasuk la penjagaan hygine.. Nak bela kucing.. sendiri kena la rajin.. kalo malas.. payah.. Memang ke laut la umah jawabnya.. Kena rajin kemas dan mop umah.. Umah tu setiap 2 hari akan cah mop.. Maklum la.. anak2 bebulus ramai.. Selain tu umah kena la ade aliran udara.. Buka sliding door, tingkap.. bagi umah tak terkuap.. Okeh la.. cah nak kongsi kat umah cah guna barang ape untuk membersihkan umah.. dan yang paling penting.. produk tersebut selamat untuk cah dan anak2 berbulus.. Dulu memang tak ambik port pun pasal ni.. tapi semenjak dua menjak dah berumur ni.. Huk huk huk.. Tua dah.. Takpe.. yang penting.. jaga kebersihan.. Peralatan yang harus ado kek umah ialah :

  • Vakum - Wajib ado kek umah... sonang nak buek kojo.. semua tempat boleh vakum.. bantal2 butterfly kek umah tu.. colah2 lemari.. bilik bebudak.. cat bed.. seme harus divakum.. kalo tak  berselerak la bulus2 budak ni.. Kot urang datang umah kang.. tak seleso pulak...
  • Penyapu - Memang la wajib gak bondo ni.. sonang nak menyapu sesawang lam bilik bebudak ni ha.. Nak2 borsihkan kipeh kek siling tu ha.. abes jatuh sesawang yang ado..
  • Mop - Haaa... Cah guna mop jenis ni.. memang bila mop tu memang nampak la segala bulu2 yang ade atas lantai.. ngupo ea mcm ni la.. lebih kurang la.. kek pasarayo ado jual.. :)

  • Cecair pencuci lantai - Ha!!! Yang ni nak kongsi ni.. Cah mop lantai umah guno Tough & Tender dari melaleuca.. Bau dia wangi!!! dan yang penting eco-friendly.. serta menyah bau dan selamat untuk manusia (lebih2 lagi budak kecil) dan haiwan.. Bilik bebudak pun cah mop guna ni.. So far.. bebudak seme Tough & Tender ini sebenarnya boleh digunakan kat plbagai permukaan.. ala2 multipurpose gak la.. Kesan kotoran pun leh tanggal dan ianya ekonomi.. macam mahal.. tapi kalo dikira balik murah jugak la.. :)
  • Untuk tempat2 pembuangan najis bebudak berbulus.. Cah cuci guna Sol-U-Guard Botanical.. Pencuci Disinfectant.. Dulu cah guna clorox atau dettol disinfectant...  Lepas tgk ape jadi bila guna clorox secara berlebihan... terus tukar.. Lepas bersihkan bekas ngan air dan skit tough & tender.. Spray bekas2 poo budak2 ni.. biarkan sambil bersihkan cage durang.. untuk cage durang pun cah sembur dan lap ngan Sol-U-Gard ni.. Bila spray.. makhluk suka nyebok ialah TUAH.. bila dah lap.. dia la budak berbulus pertama yang akan tergolek2.. mengeleser kak situ.. suka nau ngan bau Sol-U-Guard ni.. Lepas tu poie la bilas skit tempat poo durang tu.. kalo tak nak bilas.. lap je ngan kain lembap..

Kebanyakan barang2 keperluan rumah cah dah tukar ke jenama Melaleuca.. Sbb barang2 dia 100% Eco-Friendly.. disamping ade jaminan 60 hari money back guarantee.. Kalo kita tak puas hati kita leh pulangkan balik.. tak kira la dah guna setengah ke ape ke.. Kalo beli kek pasarayo ado tak buleh pulang2 lopeh guno ni? Jangan diharap.. Ekekeke...  Cah cuma berkongsi barang yang cah dah guna dan puas hati.. demi kebaikan cah dan anak2 berbulus semua.. Tapi 2 barang ni adalah barang yang wajib ada untuk bersihkan umah dan bilik serta barang2 budak berbulus.... Umah pun jadi tak berbau.. Budak2 pun happy! =) Tapi.. pokok pangkalnye.. Kono la RAJIN.. Ade byk barang lagi  yang cah guna.. Kalo nak tau pasal produk ni.. leh la singgah kek blog satu ni ha.. Den punyo gak... Ekekeke.. mana la tau ado yang berminat nak cubo kan.. Sila la klik kek sini yo..  MY MELALEUCA SHOP

Ok la.. tu je nak kongsi... Daaaaa!!! =)

Wednesday, April 4, 2012

Hamek Kau!!! =)

Tu deh!! Masuk kali ke-3 menghapdet hari ni... Nampak nau tak bz kan? Muahahahah!! *gelak evil.. Ekceli xtau nak hapdet ape.. tapi tangan gatai gak nk menghapdet..Dah la sesambil wat assignment ni.. Assignment la sgt kan? Kih kih kih.. =) ok la.. itu je nk hapdet.. Daaaaa!!! Hahahah! :p

Worldless Wednesday ~ Nyum!! Nyum!! Weeeee


I'm Free!!! =)

Hamboiihh!!! Tajuk kehmain.. muahahah!!! Alaaa.. stakat free 2 hari jerk!! Boss nan ado.. Maka.. berjimba la makcik yer.. Sebelum berjimba.. pastikan segala kerja telah disiapkan.. supaya tidak akan disoal selidik di kemudian hari.. ngeh3x!! Nak pergi mana je pun.. Duk ofis gak.. cuma ade la masa menghapdet ape yang patut.. Tapi nan ado citer gak nak di hapdetkan.. Janji ade gak hapdet yer tak.. dari tetiba kang dapat sms berbaur hantu.. muakakaka!! PisNoWor yer mokcik!.. Ermmmm.. walaupun masa keje agak free tapi xde la free mana pun.. Assignment melambak hocay!! Matik la... Dah cari sumber cuma belum diolah... hmmmm... Masa nak berjimba kek luar pun nan ado... Balik ofis.. berkurung.. Pagi pergi ofis.. Balik ofis.. berkurung lagi. Ade masa pun digunakan secara berkhemah untuk bergeromolan ngan anak2 berbulus secara berjemaah.. OoOoOooooo yer.. cakap pasal anak berbulus.. minggu ni rasa cam nak mandikan sesekor.. Dah busuk bau masam dah rasanyer.. Asyik lap ngan baby wipe je.. Aiyooooo!!! Boleh membayangkan bakal lunyai pinggangku kerana 6 dari anak berbulus bagak2 belaka... terutama Oren yang semakin memboolat!! Manja terlebih dos! Perangai pun ala2 kekanak ribena.. Dan tak lupa nak buat sesi photoshoot untuk bebudak berbulus kat umah gak... Dah lama tak buat.. ntah jadi ke tak.. last buat amek masa kat 4 jam utk dptkan gambar yg cun.. errr.. cun ker? boleh la... huhuhuhu.. Nak kena make up budak berbulus... yo lah tu ecah!! miahahahah!!! matik la... Kang tetiba mummy yang over dari anak berbulus.. How?  =)

Owh yer.. saje nak berkongsi pasal facial kat Amarylizz Spa.. Tempat cah slalu gi wat facial.. durang tengah wat offer.. Memang cah recomend tempat ni.. sebab dah biasa ke sana.. staff dia pun baik2.. tapi tmpt ni untuk wanita sahaja...So.. pada sape2 yang rasa nak bagi hadiah kat mak ke.. wife ke.. kat makwe ke.. kat adik pompuan ke.. sila la tengok yer.. . =) Boleh la tengok kat sini.. Klik link kat bawah yer =)

Amarylizz Beauty, Kota Damansara



Tuesday, April 3, 2012

Senyum =)

Senyum.. Tak perlu kata apa-apa..
.:: Tersenyumlah, walaupun hatimu sedikit TERLUKA ataupun terlalu SEDIH.. kerana SENYUMAMMU itu walaupun bukan untuk sesiapa, tetapi nilainya cukup untuk membuatkan hatimu SEDIKIT LEGA walau terpaksa... =) ::.

Monday, April 2, 2012

Terukir Di Bintang =)

Post ni da agak lama terperam dalam draft.. Lupa nak publish.. Ekekekek.. =)

Lagu ni memang tengah hot kat mana2 radio rasanya.. Aku suka sangat melodi dalam lagu ni.. dan  siyes.. walaupun lirik dia pendek.. tapi punya makna yang sungguh mendalam... Tetiba mood sentimental datang hocay!! Hamek kau!!.. Hak! Hak! Hak! Kehmain lagi.. Haipp!! Lagu ini hanya untuk halwa telinga sahaja..  :p.. Ok guys! selamat mendengar!



Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… KAMU…

Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...