Monday, August 27, 2012

Lagi..

Assalamualaikum..

Hari ni masuk hari ke-2 terjaga waktu2 macam ni... Dah terjaga, langsung rasa tak leh nak tido.. Haissshh.. Takpe la..mungkin ada hikmahnya bila dikejutkan waktu2 begini... Tapi dah 2 malam.. bila terjaga..Hati rasa sayu.. Mudah sangat menitis air mata... Ntah la.. Mungkin cuma perasaan kerana sunyi suasana pagi ni.. Ada hikmahnya.. ADA...

Tengok Moo dah lena ke laut tidonya..Ntah apa la yang dimimpikan tu smp menendang2 kaki ke bantal.. Budak ni sangat2 manja.. Bila letak dalam sangkar, nauzubillah bisingnya.. Nak tido berhimpit, atau paling kurang pun, kena ada baju kita yang tak basuh lagi tu kat dia.. Baru la leh tido.. Kalo tak, memang tercari2 la dia..Dah macam budak2 lak, kena ade baju mak atau ayah kalo salah sorang gi outstation... Anakkkk... 

Laaaa... tengah2 hapdet blog ni boleh lak si Moo ni terjaga, turun dari katil terus panjat bahu, TIDO.. Boley? Laaaa..perasan je dia bila kita xde kat dia..Budak ni kan.. Adoii..  Seb baik dia tak ajak main2.. Tido balik, jangan dia terjaga jap lagi ajak main2 sudah! Perangai ko nak oii! Seb baik dia tido lena dan nasib baik ko ringan nak oii duk kat bahu mummy.. ZzzzzzZZzzz.. Kuat berdengkur kat telinga mummy ni.. Sampai hilang idea mummy nak mengarang.. Takpe la nak, asalkan ko bahagia..Okla..xtau nak hapdet apa dah.. Hilang idea... Ekekek..Daaaaaa..

Sunday, August 26, 2012

RASA..

Assalamualaikum..

Pagi2 leh lak datang mood nak mengarang... Adeh.. Takpela.. blog pun lama tak berhapdet.. At least dengan datangnya mood nak mengarang ni.. Maka TERhapdet la skit blog ni ye tak? Sebenarnya tadi dah TERtido akibat kepenatan berjalan raya.. Tapi DI kejutkan oleh budak tecit Moo tu.. Budak ni ade satu perangai lak.. Bangun awal2 pagi nak bergurau.. Main2.. Dah xde masa lain ke nak oii!! Asalnya hari sabtu ade kelas.. sekali tengok jadual.. batal lak... Langsung termenung tak tau nak wat ape.. Dalam dok berYM ngan mok abie.. Sekali minah ni ajak beraya umah dia.. well.. ape nak dikata.. I ON saja la.. asalnya nak beraya je.. Sekali minah ni boleh lak TERbawa cah sampai ke  Setia City Mall.. Dah kemaruk Setia City Mall budak ni.. Walhal semalam dia dah gi ngan member dia tu.. Nak jugak ke sana hari ni.. Alasan dia..Tak puas berjalan.. Sok2 nak wat Setia City Mall tu tempat melepak katanya..*Pitaaammm terus bila dengar... Adeh!! 

Lepas menjamu mata kat sana.. Seb baik ade kedai2 yang buat cah xboring.. macam Daiso.. PetsMore.. City Chain ngan ade satu  lagi kedai jam kat level P3.. xingat nama kedai plak.. Lama gak la berjalan kat situ.. Cadangnya nak tengok wayang.. Tapi mood nak tengok tu tak datang... So.. Abaikan wayang.. Kita terjah kedai je.. Cukup... Ingat nak gi minum2 jap lepas tu..Sekali mok Abie ni boleh plak bawa Cah gi Bandar Bukit Raja..*Pitaammmm tak bernafas jap! Hoii!! Ape kejadahnya ko bawa ke sini.. Dengan selamba rock kapak dia jawab.. Haaaa.. Jom la tengok rumah baru.. Ape?? Rumah baru?? Terus sendat rasa peparu takleh bernafas.. Motip apekah?? Adoii la mok.. Kenapa mesti kat Bandar Bukit Raja tu!! Terus TERdiam tak kata apa dah.. Tengok je sekeliling sepanjang jalan nak ke rumah baru tu.. Rasa cam naktido terus time tu pun ade.. Hmmmm.. Lepas tengok rumah baru gi terus ke kedai Pak Li... Memang situ la tempatnya kalo melepak ngan minah ni... Xde tempat laindia nak suggest... Lama gak borak ngan dia.. Macam2 luahan ade... Biasa la.. Sesi bergosip sesama wanita.. Tiada adegan kutuk mengutuk yer.. Seme nyer sesi menghapdet citer life masing2 masa raya.. 

Pot pet pot pet pot pet.. Owh.. Kalo dah jumpa minah ni mmg macam2 citer akan keluar.. Tak sedar masa berlalu... Kejap je dah malam.. Harusla pulangkan.. Pulang awal.. Nanti ada orang MEMbebel.. Huhuhu.. Dalam kul 9.30 sampai umah.. Mandi seme bagai.. Bagi susu kat budak Moo tu.. Terus tido... Kul 1 tadi terjaga budak tecit ni dok gigit2 jari tangan ngan lengan.. Alahai nak.. Xde masa lain ke nak ajak main2 ni... Ni..Budak tecit tu dah tido balik.. Cah plak yg takleh nak tido.. Huhuhuhuhu.. Dan tiba2.. Macam2 rasa timbul masa ni.. Hmmmmm.. Ntah la... Taktau nak meggambarkan macam mana perasaan tu sekarang.. Bercampur baur.. Masa pun da semakin sampai waktunyer.. Kata putus perlu diberikan.. Segalanya mungkin berubah.. Wallahualam.. YA ALLAH..KUATKAN HAMBAMU DALAM MENEMPUH KEHIDUPAN MENDATANG.. AAMIIN... Ok la.. sampai sini je kot mengarut waktu pepagi ni.. Daaaaa

Tuesday, August 14, 2012

Hoi Oren!! Aku Bukan JAKUN laa!! Aku TERUJA jer!

Assalamualaikum...

Si Oren ni memang nak kena CER-POOK ngan aku ni.. Ade ke cakap aku JAKUN!! Hoii!! Cakap siang pandang2.. Cakap malam dengar2... Badan ko dah la gedempol gabak cam kembeng.. ade hati nak cakap org jakun.. Opppsss!! Lupa.. Mata ko memang kero.. sebab tu ko cakap macam tu.. OK.. Aku maafkan ko.. So.. Ko leh dengar lagu ni.. Dah!! Pi main jauh2!! Nyebok je.. Aku nak tolong mummy hapdate blog.. Nak harapkan mummy hapdet.. Lambat laaaaaa... BZ katanyer.. Ntah ape yang bz nyer mummy tu... Eh! Ampunkan Lekir mummy.. Lekir tak sengaja... Huhuhu..Tapi mummy mmg bz kan? kan..kan..kan..

Lekir pun nak hapdet gambar Lekir la... Ingat Oren je boleh?? Lekir pun boleh laaa.. Ingat dia je yang handsome ker?? Eh! Ini LEKIR YANG KACAK hocay!!! Nak tgk KEKACAKKAN saya... meh sini...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

SEE!! KACAK KAN??

Ok.. yang kat bawah ni pula.. pose2 saya yang MAHA CUTE.. sila muntah ijo... Hahaha.. Lekir tau..ramai gak aunty2 ngan uncle2 yang rindu Lekir.. Bukan Oren sekor jewwww.. Ha.. meh la uncle2 and aunty2 cuci mata yer..

Posing pandang tmpt lain..
KACAK
Errrr.. Sila abaikan pandangan pada bahagian perut tu yer..
Aaaaaaa!!! Sedapnyer garu pipi!
Isk.. Ape ade dalam lobang ni??
Owhh.. Boleh nampak muka... Pandang muka je.. Jangan pandang perut!!
Aaaaaa... Sedapnyer garu gigi!!!
Hello!!Hello!! Anybody home??
Ape lak binatang macam serkop ni... 
Dengar sini rakyat jelata sekalian!!!! Kamu mesti turuti perintah beta!!!

Ok. Sekian hapdet dari saya.. ~LEKIR YANG KACAK~ PisNoWor

Monday, August 13, 2012

Teman Pengganti - Malique Feat Black

Dalam perjalanan nak ke Setia Alam ngan mok Abie hari jumaat lepas... Oppsss!! Camne leh sampai situ ni??.. isk.. isk.. iskk.. Ok.. Dalam perjalanan ke sana.. Ada la 2 kali cah dengar lagu ni.. mula2 tak ambil port sangat.. Sbb lagu ala2 rap kan.. Tapi hari ni.. On the way pergi dan balik dari Nilai... Leh lak lagu ni berkumandang.. On the way pergi.. dengar biasa2 je.. On the way balik tadi.. sambil jalan slow2 melayan perasaan...perasaan la sangat kan?? Sambil melayan perasaan.. Dengar dengan teliti bait lagu yang dinyanyikan oleh Black.. Errrmmmm... Terus rasa sedih.. Sebak.. Air mata terus mengalir.. Boleh???  Balik2 terus google lagu ni.. Bait lirik itu penuh makna.. Ermmm.. 


intro (black)
ketawa bersama
menangis bersama
ku bersumpah harap kita
mati pun bersama

verse 1 (malique)
sejak dua menjak ini
makin kerap ku diganggu visi
bila celik, juga bila mimpi
aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
dia membelaimu dengan izin dan permisi
sentuhan katanya semuanya kau iakan
sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
aku redha walau tidak ku damba
walau hampa semuanya dah dijangka

beberapa purnama dulu cinta bertakhta
kenangan dibina kita indah belaka
ketawa bersama, menangis bersama
ku bersumpah harap kita mati pun bersama
namun hakikatnya, bukan mudah
aku sembunyikan gulana-gundah
segalanya kan berubah
dengarkan apa yang ku mahu luah

chorus
rahsia ini
telah lama aku pendamkan
tiba masanya
segala-galanya
kuceritakan
aku kan pergi
pergi ku tak akan kembali
tiba masanya
kau cari teman pengganti

verse 2 (malique)
dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
kita tak terlepas dari terkena tempias
rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
bila dunia seolah tak memahami
kau sudi selami, dalami dan mengalami

setia mendengar, sentiasa hadiir
ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
tiba pagi syawal, kaulah yang terawal
syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus kusingkap
kusorok kitab balik tingkap penjara hinggap
dalam diam ada, seorang yang kupuja
kau terisitmewa tapi dia yang sempurna

chorus
rahsia ini
telah lama aku pendamkan
tiba masanya
segala-galanya
kuceritakan
aku kan pergi
pergi ku tak akan kembali
tiba masanya
kau cari teman pengganti

verse 3 (malique)
sejak dua menjak ini, kumencari fungsi kewujudan
dalam persekitaran yang penuh kejumudan
terperangkap dalam jasad, ku keliru
mujur ada kau si peneutralisasi pilu
namun aku tetap murung, berkurung
tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
komplikasi di halaman susuk kiri
makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

lagu ini yang terakhir aku sajikan
kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
jaga diri, jangan makan hati
yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
bilik dah kukemas, katil dah kurapi
cincin, kunci, dompet dalam laci
ada sikit wang, itu saja baki
moga-moga cukup untuk majlis tu nanti

(black)
aku kan pergi
bertemu kekasih abadi
tiba masanya
kau cari teman pengganti

Friday, August 10, 2012

Perutusan dari Oren The Pirate! =)

Ehem!!! Hoiii Lekir yang Kacak!! Bluweeekkk!! Ape ko pikir ko abang besar rumah aku takut!!! Hoiii!! Ko belum kenal sape aku!!! Aku la Oren The Pirate!! Ko ado?? Nan ado kan?? Shadap U!! Ape ko pikir ko sorang je boleh hapdet blog mummy??? Aku pun boleh siot!!! Aku lagi HENSEM, GAGAH PERKASA dari ko... Tak CAYE?? Tengok ni...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
KO ADO???Hahahahah!!
Haaaaa!!! Tu la deh! Tak cayo.. Eh!! apo lak cakap longhat negeri ni?? Ehemm.. ehem.. ehem.. Hello..hello..hello... OK.. Aku saje je ceroboh masuk blog mummy ni.. Da lama tak menggodam.. Bukan ape.. aku tau ramai rindu aku.. Terutama MUMMY SHAH.. Wa pun miss u too la mummy shah.. Ni ha.. wa nak hapload gambar wa sedas dua.. Buat pelepas rindu mummy2 sekalian.. Weii Lekir! Wa banyak mummy hocay!! Ko ado?? Hahahahah!! 

OoOoO.. My sexy back!! Oppsss!!
OoOoOo... My sexy Tummy... Ahaks!!
Menyempit time!!
Come to me mummy... Muuuaaahh!!!
Sorry la mummy2 sekalian.. Wa memang tak reti dok diam.. Sebenarnya mummy cah suruh wa gi main kat cat tree yang mummy cah baru beli tu.. Tapi kan.. wa macam xde feel la nak duk melepak kat situ.. Wa bukan macam budak2 lain.. JAKUN!! Lebih2 lagi si Lekir yang konon2 kacak tu.. *Bluuweeeekk!!! Wa lebih rasa feel bila wa meng "cat tree" kan mummy cah... Baru la terasa lebih disayangi.. Wa sanggup duk berdukung ngan mummy cah dari wa duk kat cat tree tu.. Paling sekejap pun 5 minit pun jadi la.. Asal wa didukung.. Itulah tabiat wa yang mummy cah kena hadap tiap2 hari pagi dan petang.. Hahahahah!! Padan muka mummy!!! Wa dah la besar gabak berat nak mampos!! Oppsss!!! Kesian kat mummy kena layan aku hari2 macam tu... Tapi apa2 pun wa tetap syg mummy cah.. Itu la "cat tree" wa... Keh keh keh...

Oppss!! Sebelum wa terlupa.. semalam mummy cah ade terjumpa anak kucing kat tepi salah satu tangga... Mummy cakap kesian kat kitten tu.. Lemah longlai tak bermaya.. Mummy ambil bawa balik.. *tambah lagi sekor* oppss!! wa takleh jeles.. sebab wa pun sedar diri.. wa pun anak pungut gak dulu.. mummy shah yang pungut gua.. pastu past kat mummy cah untuk foster sementara kononnya... last2.. mummy cah berat nak lepaskan gua.. ye la... gua banyak personaliti yang MAHA BAIK lagi MAHA CUTE berbanding Lekir tu.. Harus la mummy cah cairkan??? Ngeeeee.... Ni gambar baby yang mummy cah jumpa semalam..
*
*
*
*
*
*
Macam moo moo kan?? Kesian tau??
Kesian wa tgk budak kecik ni.. mummy cah kena force feed milk *Oh! My English! Ekekeke.. Mummy cah kena suapkan susu kat baby ni setiap setengah jam.. Mummy cah cakap baby ni dah nampak ok skit.. tp still xleh nak berdiri lg.. lemah lg.. tapi ok dari masa mula2 jumpa... Ok la mummy2 sekalian.. wa nak mengundurkan diri dulu.. Sekian perutusan dari wa.. Oren The Pirate!! PisNoWor.. Daaaaa!!!!

Thursday, August 9, 2012

10 Malam Terakhir Ramadhan..

Assalamualaikum...

Hari ni cukup 20 hari umat islam berpuasa dibulan Ramadhan.. Dah  sampai 10 malam terakhir ramadhan dah pun.. entah dapat entah tak kita bertemu dengan bulan ramadhan untuk tahun depan.. kan ? harap sangat bulan ramadan kita kali nie lebih baik dari yang lepas.. Ada kelebihan dalam 10 malam terakhir Ramadhan ni.. Nak tau ape amalan yang boleh dilakukan dalam 10 malam terakhir ni? Meh kita baca meh... ni pun cah dapat dari pokcik google.. sekadar perkongsian bersama.. =)

Antara amalan yang boleh dilakukan bagi menghidupkan sepuluh hari terakhir Ramadhan ialah :
  • Menghidupkan malam dengan solat malam seperti tahajud, hajat, taubat dan juga berzikir kepada Allah.
  • Digalakkan juga supaya mengejutkan ahli keluarga supaya bersama-sama menghidupkan malam dengan amal ibadah.
  • Ibu bapa wajar mengajak anak-anak yang sudah dewasa khususnya bersama berqiamullail dan jangan biarkan mereka lena.
  • Bagi suami isteri pula 10 malam terakhir tidak digalakkan untuk bersama kerana Nabi SAW diberitakan bahawa baginda mengemaskan ikat kainnya yakni tidak bersama dengan isteri kerana disibukkan dengan amal ibadah.
  • Amalan beriktikaf juga wajar diteruskan di penghujung Ramadan ini iaitu dengan memperbanyakkan duduk di masjid untuk beribadat kepada Allah. Kata Imam Az-Zuhri: Maksudnya: “Suatu yang pelik bagi kaum muslimin mereka meninggalkan amalan iktikaf sedangkan Nabi SAW tidak pernah meninggalkannya semenjak baginda tiba di Madinah (hijrah) hingga ia meninggal dunia”.
Peringatan untuk diri sendiri dan kawan2.. Marilah kita sama-sama bermuhasabah diri, dan mempertingkatkan amal ibadah mudah-mudahan kita dipermudahkan oleh Allah SWT untuk melakukan amalan-amalan khususnya 10 malam terakhir ramadhan ini agar kita menjadi hamba Allah SWT yang bertuah di dunia dan di akhirat... Aamiin..

Wednesday, August 8, 2012

Mood apekah??

Assalamualaikum... 

Alhamdulillah dah 19 Ramadhan hari ni.. Lagi 3 hari cah akan menyambut ulangtahun kelahiran dalam tahun hijiriah.. Ahaks!! Motip sangat kan!!! Nak gak sambut!!.. owhh.. Mesti la... sbb kalo ikut tahun hijriah umur den dah 32.. *Gluppp!!! Muda belia kan?? Hahaha!! *Muntah ijo.. Dan2 muda belia.. Ai memang muda belia selalu.. Umur itu hanya angka.. Bluweekkk!!! Ok.. sebenarnya tak tau motip ape nak menghapdet tetiba.. Tetiba je kannnn.. Ahaks!! Mood menaip sudah mari katanya walaupun tiada idea nak mengarang ape.. janji tulis.. Owh yer.. misi tahun ni mau buat kuih raya sudah ade.. mau buat 3 jenis kot.. yang goreng2 je.. senanggggggg... antara kuih yang nak dibuat adalah :


Popia Nestum

Rempeyek Ikan Bilis

Maruku.. Owhh.. Ini memang tender wajib tiap2 tahun dr akak2 ipar.. huk huk huk..
Haaaaa!! Itu je yang terpikir setakat ni.. Dan ade misi lain juga.. Menu wajib ayah tetiap tahun.. WAJIB cari.. Huk huk huk.. DODOL.. Ayah suka perisa original dari yang berperisa macam2 ni.. Dan yang penting mestilah dibakar guna dapur kayu arang.. uwaaaaa!!! nasib baik mmg ade satu tempat ni yg selalu beli buat macam tu.. dan selalunyer dapat dodol tu panas2 lagi.. haaaa!!! tu yang nak tu.. :p

Haaaaaa!! Ni Dodolnyer... Nyum..Nyum.. =)
Ok la... Nak hapdate tu je.. sebelum terlupa.. korang mesti rindu kat den kan.. *Bluweeekkk!!! Nah!! Gambar utnuk tatapan korang hari ni.. Pis No WOr.. Daaaaaa..

:p


Tuesday, August 7, 2012

Ho.. Ho.. Ho.. HORLICKS!! =) Dan Makan Vs Kereta

Motip apekah? Ekekekek.. xde apa2 motip.. tetiba teringat iklan ni dalam pale otak.. Kebetulan TERtengok iklan ni kat TV semlm.. Huk huk huk.. Setelah sekian lama tak tgk tv kat umah.. selama hari ni.. TV itu hanyalah perhiasan semata.. Jadi TUKUN.. kalo on pun bukan tengok.. bebudak bulus yang overnyer.. bukan mummy.. baru semalam nak berguling2 ala tenggiling kat depan TV...ekekekeke =) ade iklan HORLICKS baru ditayangkan.. Heheheh.. Da besar anak liza hanim tu kan? Tapi kurus skit la berbanding dia masa kecik dulu.. Comel je tengok... Tapi disebabkan iklan tu juga satu fenomena telah berlaku ketika bulan puasa.. Ekekekek... Ramai yang buat iklan juga.. Lawak! Antara slot yang selalu dijadikan status oleh orang2 ketika puasa

Omak : Mat!!! Bangun mat!! Dah nak abes sahur dah ni.. Kang tak bersahur ko nanti!!
Mat : Mat nak bangun la ni mak!! Mak buat ape untuk sahur.. HO..HO..HO..HORLICKS ek?
Omak : HO..HO..HO..HOTAK kau!! pergi sahur cepat!

Ekekekeke.. ade macam2 version yang dibuat.. Lawak!! Bermula tahun lepas pula ade satu video yang sangat2 menarik pasal bulan puasa... Makan Vs Kereta... Huhuhuhu.. Sape yang agak2 selalu buat tu.. memang terasa laaaa... Opppsss!! Bukan cah yer.. cah akan bercuti bila ALLAH BERI CUTI... ini untuk tatapan kaum2 ADAM.. jika tiada keuzuran.. berpuasa la kamoo yer.. =) Haaaaa.. ni la video nyer.. Selamat menonton!! Ekeekkeke...


BANYAK2 MAKAN.. MAKAN APE PALING SEDAP? Ekekekekeke... =)


Monday, August 6, 2012

Ape nak hapdet ni???

Otak tetiba blur.. Padahal tadi macam2 dalam kepala ni nak menghapdet... Aaaaaa!!! Sindrom apekah?? Mungkin sebab keletihan berulang Putrajaya-PD-KL-PD-Putrajaya... Hamek!! Mana tak letih.. Mana tak blur kepala ni.. Hik hik hik.. Tapi ape2 pun tetap nak menghapdet ye hadek2.. bukan ape.. Nanti korang rindu plak kan.. *Pitammm!!! Tadi gamaknya nak menghapdet gambar budak2 berbulus.. Tapi tertingal plak pen drive.. Haaaa!! Langsung tak dapat nak hapdet! Oh ye.. Tahun ni ade wat jual2 kek lapis... ekeke.. saje menolong sepupu yang ade.. Owh.. sangat teruja tadi tengok Kek Lapis Coklat Cadbury yer dek non!! Terus meleleh air liur.. *Sllluurrppp!!! Uwaaaa!! Dah la memang pantang nampak ceklat2 ni.. Huk huk huk.. Ok meh nak post gambar yang sepupu MMS tadi..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
TADAA!!!!! FRESH FROM KITCHEN YER DEK NON!!!

Meleleh air liur bila tengok.. Huhuhuh.. Ok la.. Nanti hapdet lagi.. *nak out sambil kuis2 kaki.. Daaaa!!!

Wednesday, August 1, 2012

H.A.D.I.A.H Raya Kami!! =)

tiiitt....teeetttt...ppppppppppp... Eh.. Testing..testing... Haaaa... Boleh pun.. Psssttt!! Jangan bagi tau mummy kami pecah masuk blog mummy tau... Kami sayang mummy sangat2.. Kami dah dapat H.A.D.I.A.H untuk Raya tahun ni walaaupun kami tak puasa penuh... Thanks Mummy!!! Ni hadiah kami...


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
TADAAAA!!!! SANTEK KAN!!!


Pssssttt!!!! Mummy kata nanti mummy nak ambil gambar kami banyak2 kat Cat-Tree ni.. Kami suke!!! Ok la.. Nanti mummy marah kami tulis lebey2... Daaaaa!

Pis No Wor.. From Big Brother.. ~LEKIR YANG KACAK~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...