Monday, June 30, 2014

Alhamdulillah... ;)

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. syukur ke hadrat Ilahi atas nikmat rezeki yang diberikan buatku sekeluarga.. Rezeki bulan ramadhan katanyer... Apekah?? Apekah??? Rezeki ni ada dalam pelbagai bentuk.. Rezeki harta.. rezeki sihat tubuh badan.. rezeki dikurniakan anak yang ramai.. rezeki diberi perniagaan yang berkembang.. Haaaaa... macam2 kan? Ehem! Ehem! ;)

Alhamdulillah.. rezeki buat keluarga kecil kami.. 26 Jun lepas diadakan cabutan undi bagi Perumahan Awam Penjawat Awam atau lebih femes org panggil PPA1M.. Ini adalah cabutan untuk fasa pertama siri ke-4.. Sebelum2 ni dah buat sebanyak 3 kali cabutan.. Kat Presint 17, Presint 11, Presint 5 dan Presint 16.. Kali ni.. rumah yang ditawarkan ialah rumah di area Presint 6.. Berdekatan Pullman Putrajaya, Marina Putrajaya, Kompleks Sukan Air Putrajaya...Ho yeahh.. dah dekat nak pi berenang dah..   Bangunan kerajaan yang dekat ngan area tu.. Kementerian Pendidikan dan juga Kementerian Pelancongan.. Oh ye.. Da dekat ngan PICC.. Alhamdulillah.. Untuk cabutan kali ini.. Gua telah berjaya ditawarkan untuk Perumahan Larai ini!! Alhamdulillah.. Rezeki.. Setelah 4 cabutan.. baru la berhasil.. Rezeki bulan ramadhan kekdahnya.. 

Haiishhh! Ade jugak mulut2 yang sok sek sok sek pasal PPA1M ni.. Ada yang cakap.. "Ko yang uruskan PPA1M ni.. takkan xde kuota untuk yang uruskan kot cah".. "Xkan xde kuota untuk orang Perbadanan"... Cik kak.. abang.. adik.. yer.. Nak bagitau... Walaupun gua urus-tak-setia PPA1M ni.. tapi tiada istilah KUOTA yer untuk kami2 ni.. PPA1M dibangunkan bagi memberi peluang kepada semua penduduk / pekerja penjawat awam untuk memiliki aset di dalam Putrajaya.. Maka nyer.. Tiada istilah kuota dan juga,.. Pemilihan dijalankan mengikut cabutan undian yang telus.. Tidak melibatkan orang2 di dalam Perbadanan.. Pencabut undi adalah terdiri daripada wakil2 kementerian yang telah dipanggil. Cabutan yang telah dibuat kemudiannya akan di scan "bar code" yang mempunyai maklumat pemohon.. Alhamdulillah.. ini rezeki gua sekeluarga dalam bulan yang berkat ini.. 



Ok.. takleh nak berangan lagi nak hias umah seme mcm mana.. Rumahnya dijangka siap 2017 sok.. Makanyer.. Kalo umur panjang.. Tahun 2017 baru berangan nak decorate umah yer.. ;)

12 Orang Mengetuk KeyBoard:

Anonymous said... Best Blogger Tips

salam...saye nak tanye sikit..saye pun dapat gak untuk cabutan tue..size 1500 kps gak di Larai P6..ermm..tp nak tanye pendapat awak sikit..rase2 berbaloikah untuk terima tawaran nie..pastu ade tak maintenance fee bulanan bagi PPA1M? mohon pendapat ye..saye tak arif sangat dalam perihal hartanah dan aset nie..:) tq

Anonymous said... Best Blogger Tips

salam...saye nak tanye sikit..saye pun dapat gak untuk cabutan tue..size 1500 kps gak di Larai P6..ermm..tp nak tanye pendapat awak sikit..rase2 berbaloikah untuk terima tawaran nie..pastu ade tak maintenance fee bulanan bagi PPA1M? mohon pendapat ye..saye tak arif sangat dalam perihal hartanah dan aset nie..:) tq

Esah said... Best Blogger Tips

@Anonymous salam annon.. buat masa ni terima sahaja dulu.. sbb SMP hanya akan dikeluarkan selepas 70% bangunan siap.. jangkaan lg 2 tahun.. bila SMP dah dikeluarkan br proceed dgn pinjaman perumahan.. kalo masa tu encik/puan tak nak.. boleh tolak..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Salam esah awak keje kat ppj ke.sy nk tanya boleh kot2 awak tau..rumah kt p6 ni yg kluasan 1500kps ada balkonikan.tp yg kluasan 1k dgn 1.2k takde balkoni.nape cmtu ye....kan best kalau ada balkoni.

Esah said... Best Blogger Tips

@Anonymous Salam anon.. design tersebut adalah sepertimana yang telah disediakan oleh pihak pemaju.. Bukan bidang kuasa saya.. :)

Anonymous said... Best Blogger Tips

as salam.. sy nk tumpang tanya..kalau sy dh dpt tawaran, tp bukan di lokasi yg agak strategik buat sy. boleh ke sy tolak dan beratur semula untuk undian? maksudnya..jika tolak, akan disenarai hitam atau akan dibawa ke undian seterusnya? maaf, kurang arif tentang proses undian.

Esah said... Best Blogger Tips

@Anonymous Salam anon, jika puan/tuan menolak maka tuan/puan akan disenarai hitam

Naruto said... Best Blogger Tips

salam...saya ingin bertanya..kenapa maintenance fee..agak tinggi serta...boleh ka..jika saya mau bertukar dari 1200kps ke 1500kps jika ada kekosongan maksud saya jika ada yang tolak.saye pun dapat gak untuk cabutan tue..size 1200 kps gak di Larai P6

nawza dhom said... Best Blogger Tips

Salam..sy pon ade dpt ppa1m ni tp melalui mak sy la sbb sy xkje gomen..so ade bnde nk tnya sbb ni 1st time libat kn beli umah..ble boleh start wat loan eh??s&p da sign cume blom collect dri diorg lgi..

n said... Best Blogger Tips

Salam..nak tanya;
If isteri penjawat awam dan dapt cabutan ppa1m, boleh tak nama suami (swasta) dlm snp dan loan dibuat atas nama suami?

Esah said... Best Blogger Tips

@<a href="#Salam N. Nama suami boleh diletakkan sebagai nama kedua. Namun pinjaman harus atas nama isteri atau membuat pinjaman bersama

Esah said... Best Blogger Tips

@nawza dhomMaaf.. baru perasan.. boleh mula buat loan atas nama mak setelah panggilan sign s&p dibuat. setelah sign s&p dan stammping d&p baru boleh buat urusan pinjaman. semua tu akan berlaku setelah rumah siap 70%

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...