Tuesday, June 28, 2016

Salam 23 Ramadhan

Assalamualaikum...

Salam 23 Ramadhan.. Kejap je kan dah berlalu.. Haaaa.. Terlepas lak Ulangtahun Kelahiran dalam tahun Islam. Cah lahir 22 Ramadhan.. Semlm disebabkan kebizian yang amek.. Sampai terlupa diri sendiri punya hari kelahiran dalam tahun Islam.. Heehehe.. Selalu tetiap tahun ingat je.. tapi tahun ni tak ingat lak.. Ahaks!!

22 Ramadhan 1401 bersamaan hari Jumaat... Heheheh..Alhamdulillah.. Dilahirkan hari jumaat pada bulan ramadhan. Moga kelak.. Allah menjemput pun dibulan ramadhan pada hari jumaat.. Aamiin. Budak2 ofis da rajin dah sebok nak menghias ofis.. Dah keluar dah segala harta karun lama untuk buat perhiasan raya. Kehmain lagi lagu raya berkumandang kat pc memasing. Semangat katanya. Mana tak nye.. ada yang dah mula cuti seawal 1 Julai. Cah plak?? Macam biasa.. Entry yang lepas cah dah cakap.. Yang mood raya tak mari.. Memang raya tahun ni.. Mood ke laut.. Tak beraya dek non! bukan tak beraya langsung.. Beraya gak.. Tapi feel nak beraya sefamily tu nan hado.. Tu yang maleh nak amek cuti tu.. Lagi pun cukup la cuti 2 hari tu.. Kg bukan jauh pun.. Kek PD yo.. Makanya... hari mantai leh balik.. Ontok2.. Slow2.. Baju raya?? Memang tak beli.. Pakai je yang tahun2 lepas nya.. bukan sedara mara ingat pun.. Ahaks!

Kengkawan dah mula dah agih2 kuih muih yang di order.. Cah?? ade gak.. Agih daging rusa ngan kek lapis.. Ingatkan nak pencen jual daging rusa ngan kek lapis tahun ni.. Tapi atas permintaan kengkawan yang dah biasa beli.. Makanya.. Tak jadi la pencen dr berjual.. Kita jual gak la tahun ni.. Tapi kalo tengokkan harga pasaran daging rusa tahun ni.. Rata2 dah naik harga.. Ada yang sampai RM45 sekilo.. Agak mahal la tahun ni punya harga.. Camtu gak ngan kek lapis.. Punnnn naik harga.. Sebab kek lapis handmade bukan dari kilang.. Makanya ada kenaikan harga disitu.. Lagi pun.. Nak buat kek lapis ni renyah sebenarnya.. Nak dapatkan seloyang kek tu.. Makan masa kat 4-5 jam gak la.. Menangisss... Tu yang kengkawan suh gak jual.. Sebab harga insyaAllah murah skit dari harga pasaran walaupun da naik harga.. Heeeeeee..

Ok lah.. Dah abes idea nak berceloteh.. Nanti sambung lain yer.. Daaaaa.. 

Monday, June 20, 2016

15 Ramadhan

Assalamualaikum..

Kojap yo dah 15 Ramadhan.. Pojam colik.. pojam colik.. dah  2 minggu kito umek Islam menunaikan ibadah poso dalam bulan Ramadhan ni.. Kojap yo kan? Tetibo lak bercoloteh org nogori.. Dah kenapo ko Cah?? Heheheheh.. Sajoooooo... Rindu nak bocakap nogori.. Selalu ngan ayah mo sedaro bolah ayah yo yang kut nak berburak ckp nogori.. Bolah mak Bugih @ Bugis..  Kut tibo lak angin den nak klaka sarawak.. buleh yoooo... Heheheheh..

Cam tetiba rajin nak mencoret bebulan puasa ni.. apa nak dicoretkan pun hentam keromo je lah labu.. Janji ado bertulis.. Tahun ni mood raya mmg tak mari.. Kenapa? Sebab tak bercuti pun raya tahun ni.. Cuti yang ada je.. Aci tak? Aci laaa kan.. Tapi tak leh cayo gak mood sekarang ni.. Kot tetibo lopeh 2 rayo nak cuti.. Den cuti yooo.. Tapi sebelum cuti tu memang tak bercuti.. Ai is pekerja yang bakal jaga ofis maso hari mantai... Takpo.. Kampung dokek yo.. Takyah nak jem2.. Abes kojo slow2 ontok2 la balik kg.. Bawa anak2 yang tak paham pun lagi makno rayo.. sobab tak pandai laie mintak duit rayo.. Jadi ie.. macam tak kisah pun berayo ko tak.. Bukan nyo anak2 tau pun.. Yang ponting dio happy yoo.. Kot dah bosar skit esok.. dah ado akal ae.. Tu jam.. memang barai la poket mak pak ae.. Nak baju rayo pun pilih sendiri.. takmo mak ayah pilih kan.. Mano den tau.. Tengok an anak2 buah den cukup la.. Tu jam.. Apakkk nak kasut camni haaa.. Nak  baju cenggini haaa... Poning mak apak ek.. Ekekekekek.. Tu la deh budak zaman nijam... Kot zaman dedolu.. Patuh ikut cakap mak pak ae. apo diboli kut mak pak ae.. ikut yo la.. Kiro bertuah la ado gak baju rayo.. Kot takdo.. pakai la baju rayo tetahun sudah.. tak pun pakai yo mano yang ado.. Den dulu orang susah.. Bukan ado2 orang ae.. Bilo abang2 dah kojo.. Baru la meraso skit ado baju rayo baru.. Maklum la adik bongsu kan.. Pompuan sorang lak tu.. Mosti lobih kek den.. Miahahahah!!

Bebudak nijam bukan dikesah ae mak pak ado duit ko tidak.. Merengek la nak macam2.. kut tak dibori.. tu deh.. Muncung panjang sedepa boleh disimpul ditanjul buek sangkut baju! Kut yang memang paham mak pak ae susah.. boleh la beralah.. Kot yang tak paham bahaso?? Nak jugak.. tak kira kato aeh! Osah manjo amek bebudak nijam.. InsyaAllah den cubo ajar anak2 den bersederhana.. Biar dia meraso susah... Cukup la ala kadar.. apo ado ae.. Eh! Apo yang kau merepek kan ni cah.. Hahahahahah!!

Ok la.. Nak sambung wat kojo lah yo... Nanti hapdate laie.. Daaaaaa!!

Assalamualaikum.. Salam 15 Ramadhan.. 



Monday, June 6, 2016

Salam Ramadhan

Assalamualaikum...

Fuhhhhhh!! Fuhhh!!! lama dah bersawang ini blog. Almaklum la hari ke sehari nak update nyer.. tapi tak sempat2 gak nak update.. Acner tu?? Heheheh.. Skill menulis blog dah berharat + tumpul.. makanya tak ber update la blog ni.. Sadis kan?? Nak buat acaner.. Idea nak mengarang tu ada.. Tapi bila baru mula nak mengarang... Mula laaa.. Internet tetiba down la.. Elektrik terputus laaaa... saje sabotaj tak bagi cah update.. ekekekeke... Last2.. Nahhhhhh!! Bersawang la blog jadinya.. 

Hari ni Isnin 6 Jun 2016 bersama 1 Ramadhan 1437H...  Dikesempatan ni.. cah nak mengucapkan.. selamat menyambut Ramadhan bagi semua umat Islam  seluruh Malaysia dan 1 Dunia.,, (Kalo ada yang baca laaaa... Kot Takde.. Tak salah pun bagi ucapan kan?? Ghetu.. Pagi ni sunyi sepi je Opis cah.. Ramai yang cuti 1 Ramadhan ni.. Biasa la kan.. Ditambah lak dengan cuti sekolah.. lagi la mak pak yang ada anak2 sekolah ni ambil kesempatan sambut Ramadhan dikampung gamaknya.. Ok la.. stop dulu berceloteh.. Nanti kot ada kelapangan Cah tulis lagi yer.. Daaaaaaa

SALAM 1 RAMADHAN

Air tak selalu jernih,
Begitu juga tutur kataku,
Kapas tak selalu putih,
Begitu juga hatiku,
Langit tak selalu biru,
begitu juga hidupku,
Jalan tak selalu lurus,
Begitu juga langkahku,
Jika Maaf itu boleh diungkap hari ini,
Untuk apa menunggu hari raya tiba?
Sedangkan hembusan nafas pun kita tak pernah tahu bila berhentinya,
Maka dari itu, 
Ku Mohon Maaf atas segala kesalahan, kekhilafan,
Mahupun perbuatanyang sengaja atau tidak sengaja,
Yang membuat kalian sakit hati.
Selamat Menyambut Ramadhan. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...